Golonka z kapustą zasmażaną

Autor Pieprzyć z Fantazją
Golonkę zawsze zamawiam w karczmie jak jestem na urlopie w górach. Tak mam w zwyczaju 🙂
Jedak od czasu do czasu przyrządzam ją też w domu.
Wybieram zawsze golonki z tylnej części świnki. Są bardzo smaczne i mają dużo chudego mięsa, chociaż po upieczeniu skóra polana piwem jest rewelacyjna w smaku!
Taką jedną golonką jak ja przyrządziłam najadły się do syta dwie osoby. Ważyła ok. 1 kilograma.
Oczywiście jeśli potrzeba więcej golonek to proszę zwiększyć ilość składników.
 
 
Składniki:
* golonka wieprzowa tylna
* 2 spore marchewki
* 1 duża pietruszka
* kawałek selera
* kawałek pora
* 5 ziarenek ziela angielskiego
* 3 liście laurowe
* 3-4 ząbki czosnku
 
Do pieczenia:
* 1 szklanka jasnego piwa
* opcjonalnie przyprawa do golonki 
 
Golonkę opaliłam z wystających włosków nad palnikiem. Umyłam.
Wsadziłam do garnka, dodałam warzywa, liście i ziele angielskie i zalałam wodą. Nastawiłam na gotowanie. Gotowałam do miękkości golonki na średnim ogniu.
Kiedy golonka już się ugotowała wyciągnęłam ją z wywaru i przełożyłam na blachę do pieczenia wyłożoną pergaminem. Posypałam odrobinę przyprawą do golonki i piekłam w 180 stopniach pod przykryciem przez ok. 30 minut.
Po tym czasie zdjęłam całkiem pokrywkę i polałam golonkę piwem. Piekłam już bez przykrycia ok 20 minut do zarumienienia się. Dodatek piwa sprawił, że skórka nabrała pięknego złoto brązowego koloru i stała się chrupka, oczywiście wpłynęło również na smak 🙂
Jak już golonka pięknie się zarumieniła wyciągnęłam  ją z piekarnika i podawałam z kapustą zasmażaną, musztardą i chrzanem.
Przepis na kapustę zasmażaną kliknij tu
Smacznego!
Lidka
4 2 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
7 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Izaa
4 lat temu

jejku ale kusisz tymi pysznościami

Słodko Słodka
4 lat temu

Rozpusta na całego :-)Jadłabym 😉

Lena
4 lat temu

oj, zjadłabym! 🙂

Anonimowy
Anonimowy
4 lat temu

jeśli jest blacha do pieczenia to jak przykryć golonkę ? Z blachy wystaje – bo tylne są duże….

Agnieszka
Agnieszka
1 miesiąc temu

Link do kapusty zasmażanej, kieruje do zupełnie innego przepisu.

Translate »
7
0
Would love your thoughts, please comment.x