Cześć!
Bardzo smaczne wydanie tarty. Nie jest trudna w wykonaniu i posmakuje pewnie wielu.
Na ciasto:
* 20 dkg mąki
* 2 żółtka
* 10 dkg masła
* szczypta cukru
* 1/3 łyżeczki soli
Farsz:
* 50 dkg mięsa mielonego wieprzowego
* 1 czerwona cebula
* 3 pomidory bądź 1 puszka pomidorów
* 1/2 papryki
* 150-200 ml śmietany 30%
* 2 jajka
* garść żółtego sera startego
* sól, oregano i bazylia
Z podanych składników zagniotłam ciasto i chłodziłam przez ok. 30 minut.
Po tym czasie rozwałkowałam i wylepiłam ciastem wcześniej posmarowaną olejem formę na tartę. Miałam formę okrągłą 25 cm średnicy.
Podpiekłam ciasto przez ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Na patelni podsmażyłam mięso razem z pokrojoną w kostkę cebulą, pokrojonymi pomidorami (bez gniazd nasiennych) oraz papryką.
Doprawiłam do smaku solą, bazylią i oregano.
Wyłożyłam podsmażony farsz na podpieczone ciasto.
W kubeczku rozkłóciłam jajka ze śmietaną 30% i zalałam tym farsz mięsny. Oprószyłam tartym żółtym serem. Piekłam do zarumienienia się sera przez ok. 20 minut.
Zanim pokroiłam tartę odczekałam ok. 10 minut.
Notatki:
* bardzo efektownie będzie wyglądać z pomidorkami koktajlowymi
Smacznego!
Lidka
O, trochę jak spaghetti, ale w zupełnie nowej wersji! 😀
Świetny pomysł na tartę 🙂