Cześć!
Nie wymaga to risotto szczególnego nakładu pracy. W pewnym momencie robi się samo 🙂
Fajny pomysł na obiad po pracy.
Składniki:
* 30 dkg piersi z kurczaka
* 30 dkg ryżu do risotto
* 1 papryka czerwona
* 1 papryczka chilli (mała)
* 1 cebula
* 3 ząbki czosnku
* 500 ml bulionu
* 150 ml wina białego
* ok. 6-8 łyżek groszku zielonego
*1 kopiasta łyżka koncentratu pomidorowego
* natka pietruszki
* szafran
* oliwa z oliwek
* 1 łyżka masła
Rozgrzałam masło na patelni i wyłożyłam pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka. Obsmażyłam z każdej strony i równocześnie dodałam paprykę pokrojoną w kostkę, cebulę i posiekany czosnek. Chwilę wszystko smażyłam i dodałam zielony groszek.
Podlałam bulionem i dolałam wino. Dodałam szczyptę pokruszonego szafranu.
Dosypałam ryż. Dodałam 1 łyżkę oliwy z oliwek oraz koncentrat pomidorowy. Wymieszałam.
Gotowałam do momentu aż ryż wchłonął płyny tak ok. 15 – 20 minut.
Kiedy wchłonął ryż bulion i wino przykryłam pokrywką i odstawiłam na 15 minut by wszystko naszło smakiem.
Przed podaniem oprószyłam natką pietruszki.
Notatki:
* miałam groszek konserwowy odsączony z zalewy, może być mrożony bądź świeży w sezonie
* miałam wino białe półwytrawne
* nie soliłam i nie przyprawiałam niczym, ponieważ bulion sam w sobie miał już te smaki. Miałam bulion drobiowy
* zamiast koncentratu pomidorowego można dodać pokrojonego w kostkę dużego pomidora
Smacznego!
Lidka
Uwielbiam takie smaki…ryż…kurczak…warzywa….zrobię w sobotę😁
Świetne połączenie składników,wszystko gra,pysznie 🙂
Bardzo smaczne danie 😍 robiłam dziś. Ja jednak doprawialam przyprawami, bo troszkę było bez wyrazu, ale to kwestia smaku 😉