Strogonow

Autor Pieprzyć z Fantazją
Cześć!
Strogonow w moim domowym wydaniu. 
Taka wersja bardzo smakuje mojej rodzinie. Podawałam go z pieczonymi ziemniakami co okazało się smacznym pomysłem 🙂
Składniki:

* 60 dkg mięsa wołowego
* 1 papryka
* 6 pieczarek
*1 cebula
*6 średniej wielkości ogórków kiszonych
* 2 łyżki koncentratu pomidorowego
* 1/3 szklanki śmietany 30 %
* sól, papryka ostra i słodka
* 2 łyżki oleju
* 3 liście laurowe
* 5 ziarenek ziela angielskiego
* 1 łyżka masła do podsmażenia ogórków
Wołowinę pokroiłam w paski i podsmażyłam na rozgrzanym oleju w garnku. Kiedy wołowina puściła sok podlałam wodą 5 cm powyżej objętości mięsa. Przykryłam i gotowałam do miękkości (ok.1,30 h).
W tym czasie pokroiłam w talarki cebulę, pieczarki oraz w paski paprykę. Użyłam papryki czerwonej i żółtej po 1/2 części. 
Ogórki pokroiłam w paski i podsmażyłam na maśle. Odstawiłam.
Kiedy wołowina już była prawie miękka dodałam cebulę, pieczarki, paprykę oraz liść laurowy i ziele angielskie. Dusiłam do miękkości warzyw. Posoliłam.
Dodałam podsmażone ogórki. 
Pod koniec dodałam koncentrat pomidorowy. Zagotowałam. Wlałam śmietanę, wymieszałam i wyłączyłam ogień pod garnkiem. Przyprawiłam do smaku solą i dodałam po 1/2 łyżeczki papryki słodkiej i ostrej. 
Odstawiłam na 15 minut by strogonow przeszedł smakiem przypraw i warzyw.
Notatki:
* można dodać odrobinę więcej koncentratu pomidorowego bądź śmietany
* jeśli jest potrzeba to dolać odrobinę wody podczas gotowania wołowiny
Smacznego!
Lidka

0 0 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Słodko Słodka
4 lat temu

Taki to mogę jeść w każdej wersji 🙂

Translate »
1
0
Would love your thoughts, please comment.x