Mini pączki serowe to pomysł na szybką słodką przekąskę. Robi się je bardzo szybko. To świetna propozycja na karnawał, tłusty czwartek czy nawet weekend.
Nie ma za wiele pracy przy nich. Wsypać, zagnieść, rozwałkować i pokroić. Kroić można jak się tylko podoba! Można wykazać się przy tym od razu fantazją matematyczną: od rombów po kwadraty, prostokąty, trójkąty, kółka.
Do zrobienia orzeszków potrzebowałam:
* 3 szklanki mąki pszennej
* kostkę białego półtłustego sera 250 g
* 1 jajo
* 1/4 szklanki cukru
* cukier waniliowy 16 g
* szczypta soli
* mały jogurt naturalny lub maślanka
* łyżeczkę sody
* olej do smażenia
* cukier puder
Dzisiaj zamiast jogurtu dodałam 3/4 szklanki maślanki.
Wszystkie składniki zagniotłam. Rozwałkowałam ciasto na grubość ok 3-4 mm i wykrawałam kółka ok 3 cm średnicy.
Całe przygotowanie przed smażeniem jest szybkie. Potem podczas smażenia jest w sumie jeszcze szybciej. Początkowo racuszki puchną, następnie zaczynają się rumienić i trzeba pilnować, żeby nie przypaliły się. Smażyłam na złoty lekko wpadający w brąz kolor.
Oleju potrzeba tyle, by początkowo racuszki zanurzyły się do 3/4 wysokości.
Po usmażeniu oprószyłam cukrem pudrem.
Smacznego!
Lidka
jakie fajne!
Pyszne maleństwa 🙂