* 20 dkg chałwy czekoladowej
Herbatniki zblendowałam dość drobno. Masło rozpuściłam i połączyłam z ciastkami. Uzyskaną masą wylepiłam blaszkę ( 24×21 cm) wcześniej wyłożoną pergaminem do pieczenia.
Wstawiłam do lodówki na czas przygotowania masy serowo-chałwowej.
Żółtka oddzieliłam od białek i utarłam je z cukrem na puszystą masę. Dodałam kolejno ser, chałwę, budyń, olej i śmietanę po krótkiej chwili miksowania składników. Po dodaniu śmietany ( dodałam ją w ostatniej kolejności) miksowałam chwilkę, tak aby tylko połączyła się z masą.
Zanim dodałam chałwę zblendowałam ją. Chciałam uzyskać masę jednolitą. Można też oczywiście ją pokruszyć i taką dodać do sera – jak kto lubi:)
Białka ubiłam na sztywną pianę z odrobiną soli i łyżką delikatnie wymieszałam z masą chałwowo – serową..
Na koniec uperfumowałam ekstraktem z wanilii.
Wyłożyłam na spód herbatnikowy, wyrównałam wierzch szpatułką.
Piekłam 1 godzinkę w 180 stopniach na środkowej wysokości piekarnika. Na najniższej postawiłam naczynie żaroodporne z gorącą wodą. W takiej kąpieli parowej piekł się mój sernik chałwowy.
Po wystudzeniu polałam polewą chałwową.
Śmietanę podgrzałam, dodałam pokruszoną chałwę i czekoladę. Nie gotowałam. Mieszałam do uzyskania jednolitej masy. Polałam ciasto.
Smacznego!
Lidka
Rozpusta na całego😍
Poezja smaku….muszę wypróbować …serniki jadłabym pasjami😋😋
Pychotka!! 🙂
Trochę mało sprecyzowane. Np 1/3 kostki masła ważącej 200g to było zdecydowanie za mało do takiej ilości herbatników. Opakowania budyniu też mają różną gramaturę. Trzeba go zrobić i dołożyć czy wsypać taki niegotowy do masy?
U mnie proporcja 1/3 kostki masła sprawdza się, jeśli dodajesz więcej masła nic nie stoi na przeszkodzie by dać więcej. Dla mnie jest to wystarczająca ilość. Jeśli dodawałabym duże opakowanie budyniu to z pewnością o tym bym napisała tak samo jeśli bym gotowała ten budyń. Do ciasta dodaję suchy budyń.
Jejku ale pysznie wyglada!
Pychotka…
Sernik love pod każdą postacią 🙂
Śmietana 30% ma być rzadka (śmietanka?) czy gęsta? A może nie ma to większego znaczenia?
Pawle, ja miałam taką jak np. możesz kupić w Biedronce 330 ml.
Dzięki za odp. 😍super akurat taką użyłem i już się właśnie piecze, zapowiada się pysznie 😊 a jak studzimy? Jak zazwyczaj serniki przy uchylonych drzwiczkach w piekarniku czy można wyjąć od razu i studzić normalnie skoro piekł się z kąpielą wodną?
No cóż…. Sernik wystudziłem przy uchylonych drzwiczkach, niestety (lub stety?) trochę opadł, jak to zwykle bywa przy sernikach, przez to utworzył wnękę na polewę, a ta wyszła odrobinę jak dla mnie za rzadka, nawet po wystudzeniu, myślałem że nie zastygnie i dodałem jeszcze podgrzewając ok. łyżkę masła – to było trafione w punkt 👌 Jest nie za słabo i nie za mocno zastygła. Poezja w smaku,🤤😃😍 wyszło idealnie i pysznie, gładziutki, kremowy, niezbyt często robię serniki ale to był na pewno jeden z najlepszych w życiu. Aha, ktoś wyżej pisał że na taką ilość herbatników pół kostki masła 200g to… Czytaj więcej »
Dołączam zdjęcie.
Moja polewa totalnie płynna
To coś poszło nie tak w takim razie, powinna być gęsta i nie rozpływać się, może jedynie rozmazywać się podczas krojenia.