Ciasta i desery

Sernik chałwowy II

Pinterest LinkedIn Tumblr
Sernik chałowy to przysmak nie tylko dla wielbicieli chałwy a także dla miłośników samych serników tak popularnych w Polsce.
To już następny sernik z mojej kolekcji i następny sernik chałwowy. W moim bliskim otoczeniu są osoby, które uwielbiają właśnie akurat serniki chałwowe. Piekę je specjalnie dla przyjaciół i podobno co następny to lepszy mi wychodzi 🙂
Ten sernik piekłam bazując się na innym moim przepisie, ale pozmieniałam kilka rzeczy. W efekcie sernik wyszedł mokry i to okazało się strzałem w 10! Polewa chałwowa – teraz będę robić tylko taką. Jest pyszna!
 
 
Składniki:
 
* 1 kg mielonego białego sera
* 40 dkg chałwy czekoladowej
* 150ml śmietany 30 %
* 3/4 szklanki cukru
* 5 dużych jajek
* 1 opakowanie budyniu waniliowego
* 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
* 1/2 szklanki oleju
 Na spód:
 
* 25 dkg pokruszonych herbatników
* 1/3 kostki masła
Na polewę:
* 20 dkg chałwy czekoladowej
* 1 tabliczka czekolady mlecznej
* 200 ml śmietany 30 %


Herbatniki zblendowałam dość drobno. Masło rozpuściłam i połączyłam z ciastkami. Uzyskaną masą wylepiłam blaszkę ( 24×21 cm) wcześniej wyłożoną pergaminem do pieczenia.

Wstawiłam do lodówki na czas przygotowania masy serowo-chałwowej.

Żółtka oddzieliłam od białek i utarłam je z cukrem na puszystą masę. Dodałam kolejno ser, chałwę, budyń, olej i śmietanę po krótkiej chwili miksowania składników. Po dodaniu śmietany ( dodałam ją w ostatniej kolejności) miksowałam chwilkę, tak aby tylko połączyła się z masą.

Zanim dodałam chałwę zblendowałam ją. Chciałam uzyskać masę jednolitą. Można też oczywiście ją pokruszyć i taką dodać do sera – jak kto lubi:)

Białka ubiłam na sztywną pianę z odrobiną soli i łyżką delikatnie wymieszałam z masą chałwowo – serową..
Na koniec uperfumowałam ekstraktem z wanilii.

Wyłożyłam na spód herbatnikowy, wyrównałam wierzch szpatułką.

Piekłam 1 godzinkę w 180 stopniach na środkowej wysokości piekarnika. Na najniższej postawiłam naczynie żaroodporne z gorącą wodą. W takiej kąpieli parowej piekł się mój sernik chałwowy.

Po wystudzeniu polałam polewą chałwową.
Śmietanę podgrzałam, dodałam pokruszoną chałwę i czekoladę. Nie gotowałam. Mieszałam do uzyskania jednolitej masy. Polałam ciasto.

Smacznego!

Lidka

 

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
8 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Słodko Słodka
11 miesięcy temu

Rozpusta na całego😍

Margaretta
11 miesięcy temu

Poezja smaku….muszę wypróbować …serniki jadłabym pasjami😋😋

Karolina
Karolina
11 miesięcy temu

Pychotka!! 🙂

Anonimowy
Anonimowy
11 miesięcy temu

Trochę mało sprecyzowane. Np 1/3 kostki masła ważącej 200g to było zdecydowanie za mało do takiej ilości herbatników. Opakowania budyniu też mają różną gramaturę. Trzeba go zrobić i dołożyć czy wsypać taki niegotowy do masy?

slodki.zakatek
10 miesięcy temu

Jejku ale pysznie wyglada!

Margaretta
Margaretta
8 miesięcy temu

Pychotka…

Słodko Słodka
8 miesięcy temu

Sernik love pod każdą postacią 🙂

8
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x