Kajmakowy zachwyt to ciasto, które nie wymaga pieczenia. Przygotowuje się je bardzo łatwo i nie zajmuje to wiele czasu. Ciasto jest słodkie nie przez masę a przez polewę. Masa dzięki temu, że jest w niej serek mascarpone i śmietanka nie jest bardzo słodka.
Pamiętam jak zrobiłam to ciasto pierwszy raz. Moi goście jedli w milczeniu i słychać było tylko pomrukiwania z rozkoszy jedzenia. To tylko upewniło mnie w tym, by robić je częściej.
Składniki:
Spód:
* 15 dkg masła
* 30 dkg herbatników zbożowych
Masa:
* 50 dkg serka mascarpone
* 1/2 szklanki cukru pudru
* 20 dkg masy kajmakowej
* 300 ml śmietanki 30%
* 1/2 tabliczki czekolady
* 1 łyżka żelatyny
Polewa:
* 200 ml masy kajmakowej
* 200 ml śmietanki 30 %
* batoniki
* 1/2 tabliczki czekolady
* 1 łyżka żelatyny
Zrobiłam spód do ciasta
Masło roztopiłam a herbatniki rozdrobiłam przy pomocy blendera. Połączyłam masło i herbatniki i wylepiłam taką masą tortownicę o średnicy 26 cm. Wstawiłam do lodówki.
Zrobiłam masę
Mascarpone wymieszałam z przesianym cukrem pudrem i masą kajmakową.
W osobnej misce ubiłam śmietankę. Połączyłam przy użyciu miksera śmietankę i masę z serkiem. Dodałam żelatynę rozpuszczoną w 1/5 szklance wody. Czekoladę starłam na tarce o grubych oczkach i dodałam do masy.
Tak przygotowaną masę wylałam na ciasteczkowy spód.
Zrobiłam polewę
Wymieszałam śmietankę z kajmakiem. Śmietanki nie ubijałam wcześniej. Dodałam żelatynę rozpuszczoną w 1/5 szklance wody. Wymieszałam i wylałam na masę. W jeszcze niezastygniętą polewę powbijałam kawałki batonika.
Kiedy masa całkiem stężała starłam na wierzch na tarce o grubych oczkach czekoladę.
Smacznego!
Lidka
Wow <3 Pycha!
Wygląda rewelacyjnie,bardzo chętnie bym zjadła 1,2 kawałki 😉