Omlet ze szpinakiem i pomidorami to pyszna propozycja na śniadanie. Jeśli już znudziła się jajecznica czy jajka sadzone to omlet będzie pyszną alternatywą. Omlet można przygotować z dodatkami takimi jakie lubimy najbardziej. Ja zrobiłam ze szpinakiem i pomidorami. Akurat miałam świeże liście szpinaku w lodówce to postanowiłam je wykorzystać. Można użyć również mrożonego szpinaku, jeśli taki mamy. Należy tylko po rozmrożeniu dobrze go odsączyć z nadmiaru wody.
Taki omlet będzie pysznym rozpoczęciem dnia, filiżanka herbaty albo szklanka ciepłego mleka jako dodatek. Pysznie!
Z tego przepisu wyjdzie porcja dla 3 -4 osób.
Składniki:
* 6 jajek
* 1/3 szklanki mleka
* 5 dkg żółtego sera
* 10 dkg szpinaku
* pomidorki koktajlowe albo jeden średniej wielkości pomidor
* sól, pieprz
* 1 ząbek czosnku
* masło
Na patelni rozpuściłam 1 łyżkę masła i dodałam liście szpinaku, dodałam przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszałam do momentu aż szpinak zmniejszył swoją objętość. Posoliłam odrobinę.
W misce rozkłóciłam jajka z mlekiem. Doprawiłam delikatnie do smaku solą i dodałam starty żółty ser i szpinak. Wszystko razem wymieszałam.
Na patelni (miałam o średnicy 26 cm) rozpuściłam 1 łyżkę masła i wylałam masę jajeczną. Do masy dołożyłam kilka cienko pokrojonych plastrów pomidora. Przykryłam pokrywką. Utrzymywałam mały ogień pod patelnią i sprawdzałam co jakiś czy spód omleta wystarczająco się ściął by przekręcić go na drugą stronę.
Kiedy spód już był w kolorze ciemnego złota mogłam przekręcić mój omlet na drugą stronę. To chyba najtrudniejsza czynność podczas smażenia. Udało się! Na drugiej stronie smażyłam dużo krócej. Kiedy już omlet zarumienił się z drugiej strony mogłam go zdjąć z patelni i podać na śniadanie.
Smacznego!
Lidka