Taka właśnie owsianka może z powodzeniem zastąpić śniadanie, ponieważ jest bardzo zdrowa a co najważniejsze smaczna i aromatyczna.
Często śniadania spożywamy w pośpiechu, co akurat nie jest najlepsze dla naszego organizmu. Chcąc skrócić czas przygotowywania najważniejszego posiłku w ciągu dnia można przygotować właśnie takie ekspresowe i pełnowartościowe śniadanie.
Posiłek w płynie dostarcza szybciej organizmowi substancji odżywczych, jest też również szybciej trawiony oraz usuwa złogi z układu pokarmowego. Z pewnością owsianka a’la szarlotka doda wigoru oraz energii na cały dzień. Nic tylko robić! Myślę, że smakosze szarlotki i cynamonu będą zadowoleni, że ulubiony deser mogą przygotować właśnie w postaci śniadania.
Składniki:
2 średniej wielkości jabłka
1 dojrzały banan
4 łyżki płatków owsianych
250 ml mleka
2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki kardamonu
Owsianka a’la szarlotka – jak zrobić?
- jabłka wyszoruj i obierz ze skórki (możesz pominąć tę czynność, jeśli skórka jest świeża i nie pomarszczona)
- banany obierz ze skórki
- pokrój owoce na mniejsze kawałki tak, by zmieściły się do naczynia, w którym będziesz przygotowywać owsiankę
- wszystkie składniki na owsiankę przełóż do kielicha blendera i zblenduj/zmiksuj na jednolitą masę
- owsianka od razu gotowa jest do spożycia
Smacznego!
Lidka
Źródło: Zielone Koktajle; Wydawnictwo Publicat