Puszyste rogale śniadaniowe to pyszny wypiek na każdą porę dnia.Te rogaliki upiekłam na dzisiejsze śniadanie.
Zanim przejdę to tego jakich użyłam składników i jak je zrobiłam, to wspomnę o cieście.
Ciasto na te rogale jest rewelacyjne w dotyku. Puszyste i aksamitne. Wyrabia się je z prawdziwą przyjemnością. Po wyciągnięciu z piekarnika tak samo zachowuje swoje atuty.
Z racji, że to ciasto drożdżowe potrzebuje ciepła by mogło wyrosnąć.
Potrzebne składniki:
60 dkg mąki
1/3 kostki masła
1,5 szklanki ciepłego mleka
4 dkg drożdży
3 łyżki cukru
1 jajko
1 płaska łyżeczka soli
marmolada o dowolnym smaku
1 jajko i 2 łyżki mleka do smarowania rogali
Jak je zrobiłam?
- Mąkę przesiałam przez sito.
- Zrobiłam zaczyn z 1/2 szklanki ciepłego mleka, drożdży, 2 łyżeczek cukru i 2 łyżek mąki. Wszystkie te składniki do zaczynu podbierałam z wcześniej przygotowanych i wyważonych.
- Jak zaczyn zaczął pracować dodałam go do przesianej mąki. Wlałam pozostałe mleko, cukier, sól, rozkłócone jajko i roztopione masło.
- Wyrobiłam ciasto tak aby było gładkie. Odstawiłam na 30 min. do wyrośnięcia.
- Po tym czasie wyrobiłam ciasto ponownie i podzieliłam na 2 części. Każdy kawałek rozwałkowałam i dzieliłam na 8 trójkątów. Każdy trójkąt smarowałam marmoladą i zwijałam w rogalik.
- Wyłożyłam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdego rogala posmarowałam rozkłóconym jajkiem z mlekiem.
Piekłam 15-20 minut w rozgrzanym piekarniku do 190 stopni.
Smacznego!
Lidka
Zapisuję przepis, rogaliki brzmią smakowicie!
Zapisuję i zrobię u syna.
są wspaniałe!
Ile tego masla w dag?
Około 7dkg w kostke 200 gramów
Zrobiłam i są pyszne!!
Bardzo się cieszę, że posmakowały! <3 :*
Wyglądają cudnie. Musze zrobić, jako, że ostatnio ciasto drożdżowe traktuje mnie dobrze i czasami się udaje, to aż ciągnie mnie do takich śniadaniowych eksperymentów, tylko, czy tego nadzienia nie jest ciut za mało? A może ja przesadzam? Bo czasami jak robiłam z ciasta francuskiego to pływało w powidłach .
Takie rogaliki to świetna przekąska. Można zabrać ze sobą do szkoły czy pracy. Piękne Ci wyszły i bardzo kuszące
Ciekawe czy zdarzę zrobić zanim wstaną moje pociechy 🙂 uwielbiamy takie wypieki. Dzięki za zdjęcie trójkątow, dla mnie bardzo przydatne 🙂
Bardzo lubię ciasto drożdżowe, mam do niego slabosc i jak widzę takie rogaliki jak u Ciebie to od razu slinka cieknie. I jak tutaj się odchudzać od Nowego Roku,się pytam,no jak…😘
Wspaniałe 🙂 Przepis zapisuje, jutro rano upiekę. Mam jeszcze zrobiona masę makową, mam nadzieję, ze z nią tez będą smaczne 🙂
Za takie rogale na śniadanie to można sporo oddać 🙂 Wyglądają bajecznie 🙂
Bardzo lubię ciasto drożdżowe, a Twoje rogaliki wyglądają jak z najlepszego magazynu kulinarnego.
Zjadłabym, oj zjadła. Smakowite na śniadanie 🙂
Bardzo tajnym przepis i Ap etyczne rogaliki 🙂
Właśnie piję kawę i sięgam po Twojego rogalika…wirtualnie niestety….
Nie ma nic lepszego na śniadanie od puszystego i pachnącego rogalika 🙂 Wspaniale i kusząco wyglądają
Dzień dobry, czy wszystko jest ok z tym przepisem? Zrobiłam wszystko co do grama i ml i z połączenia tych składników wyszła mi breja, z której nic się nie dało zrobić a tym bardziej wyrobić ciasto…czy nie za dużo tam mleka?
jest ok, początkowo ciasto jest rzadkie, ale po wyrośnięciu zmienia konsystencję i można wałkować.