Puszyste rogale śniadaniowe

Autor Pieprzyć z Fantazją
Puszyste rogale śniadaniowe to pyszny wypiek na każdą porę dnia.Te rogaliki upiekłam na dzisiejsze śniadanie.
Zanim przejdę to tego jakich użyłam składników i jak je zrobiłam, to wspomnę o cieście.
Ciasto na te rogale jest rewelacyjne w dotyku. Puszyste i aksamitne. Wyrabia się je z prawdziwą przyjemnością. Po wyciągnięciu z piekarnika tak samo zachowuje swoje atuty.
Z racji, że to ciasto drożdżowe potrzebuje ciepła by mogło wyrosnąć.

Potrzebne składniki:

60 dkg mąki
1/3 kostki masła 
1,5 szklanki ciepłego mleka
4 dkg drożdży
3 łyżki cukru
1 jajko
1 płaska łyżeczka soli
marmolada o dowolnym smaku
1 jajko i 2 łyżki mleka do smarowania rogali

Jak je zrobiłam?

  • Mąkę przesiałam przez sito.
  • Zrobiłam zaczyn z 1/2 szklanki ciepłego mleka, drożdży, 2 łyżeczek cukru i 2 łyżek mąki. Wszystkie te składniki do zaczynu podbierałam z wcześniej przygotowanych i wyważonych.
  • Jak zaczyn zaczął pracować dodałam go do przesianej mąki. Wlałam pozostałe mleko, cukier, sól, rozkłócone jajko i roztopione masło.
  • Wyrobiłam ciasto tak aby było gładkie. Odstawiłam na 30 min. do wyrośnięcia.
  • Po tym czasie wyrobiłam ciasto ponownie i podzieliłam na 2 części. Każdy kawałek rozwałkowałam i dzieliłam na 8 trójkątów. Każdy trójkąt smarowałam marmoladą i zwijałam w rogalik.
  • Wyłożyłam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdego rogala posmarowałam rozkłóconym jajkiem z mlekiem.

Piekłam 15-20 minut w rozgrzanym piekarniku do 190 stopni. 

Smacznego!
Lidka

 

 

2.7 3 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
19 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Margaretta
4 lat temu

Zapisuję przepis, rogaliki brzmią smakowicie!

Basia
4 lat temu

Zapisuję i zrobię u syna.

Lena
4 lat temu

są wspaniałe!

Unknown
4 lat temu

Ile tego masla w dag?

Basia
Basia
4 lat temu
Reply to  Unknown

Około 7dkg w kostke 200 gramów

Grażka
Grażka
4 lat temu

Zrobiłam i są pyszne!!

Iwona
3 lat temu

Wyglądają cudnie. Musze zrobić, jako, że ostatnio ciasto drożdżowe traktuje mnie dobrze i czasami się udaje, to aż ciągnie mnie do takich śniadaniowych eksperymentów, tylko, czy tego nadzienia nie jest ciut za mało? A może ja przesadzam? Bo czasami jak robiłam z ciasta francuskiego to pływało w powidłach .

Wędrówki po kuchni
Wędrówki po kuchni
3 lat temu

Takie rogaliki to świetna przekąska. Można zabrać ze sobą do szkoły czy pracy. Piękne Ci wyszły i bardzo kuszące

Ania
3 lat temu

Ciekawe czy zdarzę zrobić zanim wstaną moje pociechy 🙂 uwielbiamy takie wypieki. Dzięki za zdjęcie trójkątow, dla mnie bardzo przydatne 🙂

Viola z My British Journey

Bardzo lubię ciasto drożdżowe, mam do niego slabosc i jak widzę takie rogaliki jak u Ciebie to od razu slinka cieknie. I jak tutaj się odchudzać od Nowego Roku,się pytam,no jak…😘

Justyna Borucka
3 lat temu

Wspaniałe 🙂 Przepis zapisuje, jutro rano upiekę. Mam jeszcze zrobiona masę makową, mam nadzieję, ze z nią tez będą smaczne 🙂

Eve Daff
3 lat temu

Za takie rogale na śniadanie to można sporo oddać 🙂 Wyglądają bajecznie 🙂

Irena - Hooltaye w podróży

Bardzo lubię ciasto drożdżowe, a Twoje rogaliki wyglądają jak z najlepszego magazynu kulinarnego.
Zjadłabym, oj zjadła. Smakowite na śniadanie 🙂

Agata
3 lat temu

Bardzo tajnym przepis i Ap etyczne rogaliki 🙂

Anna
3 lat temu

Właśnie piję kawę i sięgam po Twojego rogalika…wirtualnie niestety….

Małgorzata Hert
Małgorzata Hert
3 lat temu

Nie ma nic lepszego na śniadanie od puszystego i pachnącego rogalika 🙂 Wspaniale i kusząco wyglądają

Janina
Janina
3 lat temu

Dzień dobry, czy wszystko jest ok z tym przepisem? Zrobiłam wszystko co do grama i ml i z połączenia tych składników wyszła mi breja, z której nic się nie dało zrobić a tym bardziej wyrobić ciasto…czy nie za dużo tam mleka?

Translate »
19
0
Would love your thoughts, please comment.x