Chleb domowy razowy to pyszne wydanie chleba domowego, oczywiście jeśli pieczywo razowe ktoś lubi. Jedni lubią białe pieczywo, inni żytnie, ciemne albo właśnie razowe. Osobiście nie jestem zwolenniczką konkretnego rodzaju pieczywa, ponieważ każde zrobione własnoręcznie jest pyszne. Inaczej to wygląda w przypadku sklepowego, ale tu będę pisać tylko o swojskim wyrobie. Moim chlebem można się najeść. Jeśli na półkach nie możecie znaleźć np. mąki pszennej to nie obawiajcie się przetestować wypieku z inną mąką, zapewniam, że będzie pyszne i uda się!
Taki swojski jeszcze cieplutki chlebek posmarowany masłem może zastąpić wymyślne śniadanie.
Składniki:
* 50 dkg mąki razowej żytniej
* 25 dkg mąki pszennej
* 2 szklanki ciepłej wody
* 2,5 dkg drożdży świeżych albo 7 g suchych
* 2 łyżeczki soli
* 1 łyżeczka cukru
* 3 łyżki oleju
Mąki przesiałam.
W kubeczku wymieszałam drożdże z cukrem i dwoma łyżkami mąki z tej wcześniej odważonej. Zalałam jedną szklanką ciepłej wody, wymieszałam i odstawiłam zaczyn do wyrośnięcia.
Kiedy zaczyn już wyrósł dodałam go do przesianej mąki, dolałam drugą szklankę wody, dodałam sól i olej. Wyrobiłam ciasto na gładką masę, przykryłam ściereczką i odstawiłam do wyrośnięcia. Po ok. 1 godzinie kiedy ciasto wyrosło wyrobiłam je raz jeszcze i ułożyłam w formie (moja miała 24 cm średnicy) do pieczenia, przykryłam ściereczką i odstawiłam do ponownego wyrośnięcia. Formę wyłożyłam wcześniej papierem do pieczenia. Chleb przed wsadzeniem do piekarnika oprószyłam mąką i zrobiłam nacięcia na wierzchu.
Piekłam mój chleb w 200 stopniach przez 60 minut.
Smacznego!
Lidka
O kurczaki, a już miałam nadzieję, że to na zakwasie chlebuś 😉 Może masz, Lidia, jakiś sprawdzony przepis? Muszę upiec dzieciakom biały, polski chleb.
Jak na razie mój zakwas zaczął pracować 🙂 Na stronce jest bardzo pyszny a to naprawdę pyszny chleb na maślance. Koleżanki już go piekły i chwaliły, bo właśnie dzieci się nim zajadały <3