Żurek na wędzonce to pyszna propozycja nie tylko na wielkanocny stół. Gotuję go również w ciągu roku. Zawsze obowiązkowo na swojskim zakwasie.
Zdarza mi się gotować często z tego co mam akurat w lodówce. Ten żurek powstał właśnie z takich składników.
Skromna ilość składników a jak pysznie!
Obowiązkowym składnikiem jest zakwas. Zabielam też mój żurek śmietaną albo maślanką, zależy co mam akurat w lodówce.
Obowiązkowym składnikiem jest zakwas. Zabielam też mój żurek śmietaną albo maślanką, zależy co mam akurat w lodówce.
Składniki:
* 50 dkg kości wędzonych albo żeberek
* 0,5 l zakwasu żytniego
* 1 laska kiełbasy np. podwawelskiej
* 1 cebula
* 2 ząbki czosnku
* 1/2 łyżeczki tartego chrzanu
* 1/2 szklanki śmietany 30 % albo 18%
* jajka ugotowane na twardo
* majeranek, sól, pieprz
* 2 liście laurowe
* 5 ziarenek ziela angielskiego
Kości ugotowałam w 1,5 l wody z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego. Ugotowane wyciągnęłam z wywaru.
Kiełbasę pokroiłam w plasterki i usmażyłam na patelni razem z cebulą pokrojoną w piórka.
Dodałam do wywaru z kości.
Wlałam zakwas i wymieszałam.. Dodałam posiekany w plasterki czosnek, chrzan. Chwilę jeszcze wszystko gotowałam.
Wyłączyłam ogień i wlałam śmietankę. Dodałam łyżkę płaską majeranku, przyprawiłam do smaku solą i pieprzem.
Z kości oskubałam mięso i dodałam do żurku.
Odstawiłam żurek na 15 minut i po tym czasie nalewałam do talerzy. Do każdego talerza dodawałam jajko ugotowane na twardo.
Notatki:
* przepis na domowy zakwas jest tu
* zamiast śmietanki 30% można dodać maślankę albo śmietanę 18%
* zamiast śmietanki 30% można dodać maślankę albo śmietanę 18%
Smacznego!
Lidka
U mnie to się nazywa czyszczenie lodówki ;-)i wyszedł pyszny żurek 🙂
Jak pięknie podany żurek😍
Bardzo podoba mi się tak nakryty stół i naczynia też w moim stylu 👌👌
taki żurek zjadłabym sobie z chęcią