Młoda kapusta na bulionie drobiowym

Autor Pieprzyć z Fantazją

Młoda kapusta na bulionie drobiowym to delikatne w smaku wydanie kapusty młodej. Zazwyczaj nie gotuję na bulionie a na samej wodzie, dodaję tylko kiełbasę. Tym razem zostało mi sporo bulionu i miałam kapustę. Nie zastanawiałam się długo co z tego przyrządzić.
Kapusta była bardzo smaczna i delikatna. Piękne powitanie pierwszych promieni słońca, delikatnym wiosennym jedzeniem.
Zagęściłam moją kapustę mąką, chociaż już odchodzę od tego zwyczaju.
Z tej ilości składników wystarczy porcji dla 6 – 8 osób.

Składniki:
* 1.5 kg młodej kapusty
* 1,5 l bulionu drobiowego
* 3 łyżki koncentratu pomidorowego
* koperek
* 2 liście laurowe
* 4 -5 kulek ziela angielskiego
* sol, pieprz czarny i ziołowy
* 1 łyżka mąki

Kapustę pokroiłam i wrzuciłam na ok. 5 sekund do wrzącej wody. Wyciągnęłam łyżką cedzakową i wyłożyłam na sito.
Bulion zagotowałam i dodałam do niego sparzoną kapustę. Wrzuciłam liść laurowy i ziele angielskie. Gotowałam ok. 10 -15 minut i dodałam koncentrat pomidorowy. Zagotowałam i wyłączyłam ogień pod garnkiem.
Wymieszałam łyżkę mąki w 1/3 szklanki wody i dodałam do ugotowanej kapusty. Wymieszałam. Doprawiłam do smaku solą, pieprzem czarnym i ziołowym. Koperek posiekałam i dodałam do kapusty. Lubię koperek w młodej kapuście i dodaję go dużo, często nawet cały pęczek. Teraz miałam tylko pół pęczka i to musiało mi wystarczyć.
Zostało mi trochę mięska z gotowania bulionu to wdrobiłam je do kapusty.
Notatki:
* z tych proporcji kapusta wyjdzie bardziej gęsta jak kapuśniak a rzadsza niż bigos
Smacznego!
Lidka

 

0 0 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Translate »
0
Would love your thoughts, please comment.x