Kuchnia studencka

Kaszanka zapiekana w tortilli

Pinterest LinkedIn Tumblr

Kaszanka zapiekana w tortilli to pyszny pomysł na przekąskę albo nawet na obiad. Tak nietypowe podanie naszej polskiej kaszanki w meksykańskim placku. Miałam gotowe placki tortilli i takich też użyłam. To jest pomysł na ekspresowy obiad chociażby po pracy. Taką tortillę a’la quesadilla można podać z ogórkiem konserwowym.
Podałam tu składniki na 1 porcję. Miałam jedną małą kiszkę kaszanki i dwa placki tortilli, jeśli potrzebujecie ich więcej to wystarczy zwiększyć ilość składników proporcjonalnie.

Składniki na 1 porcję:
* 10 dkg kaszanki
* 2 placki tortilla
* 1 mała cebulka
* 2 pieczarki
 * 2 łyżki startego żółtego sera
* masło

Miałam gotowe placki tortilli. Zrumieniłam je delikatnie z jednej i drugiej strony. Na patelni rozpuściłam 1 łyżeczkę masła i dodałam pokrojoną w kostkę cebulkę. Zeszkliłam. Dodałam następnie kaszankę. Wszystko usmażyłam i zdjęłam z patelni. Na tej samej patelni na odrobinie masła zrumieniłam pieczarki.
Na rozgrzanej patelni położyłam jeden placek tortilli i posypałam go łyżką sera żółtego, na to wyłożyłam kaszankę. Wyłożyłam na całość pieczarki i posypałam żółtym serem. Przykryłam drugim plackiem i przycisnęłam talerzykiem by podczas smażenia wszystko dobrze się połączyło i skleiło. Przekręciłam na drugą stronę i powtórzyłam czynność z talerzykiem.
Zdjęłam z patelni i dałam chwilkę odpocząć, by farsz troszkę ostygł. Pokroiłam i zjadłam 🙂

Smacznego!
Lidka

 

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
4 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Słodko Słodka
4 miesięcy temu

Świetny pomysł 🙂

Di bloguje
4 miesięcy temu

Super pomysł!

Irena - Hooltaye w podróży
4 miesięcy temu

Tego jeszcze nie przerabiałam.
Ja uwielbiam kaszankę, ale polską. Tu nie ma takiej.
Natomiast przepis – petarda!!
Gdyby to Gesslerowa widziała 🙂
Aż czuję zapach tej kaszanki…mniam, mniam.

4
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x