Sernik z mascarpone i musem morelowym

Autor Pieprzyć z Fantazją
Sernik mascarpone z musem morelowym to pyszne orzeźwiające ciastko. Jest lekkie i znika dość szybko z talerzy. Ten sernik zrobiłam z musem z moreli, ale można zrobić z musem z truskawek, malin, czy innych owoców, które lubimy. Nie jest trudne do wykonania, dlatego zachęcam do jego zrobienia osoby, które dopiero zaczynają swoją przygodę ze słodkościami. Zaskoczycie pozytywnie swoich bliskich tym pysznym ciachem!
Składniki:
 
Na spód:
* 15 dkg mąki
* 15 dkg cukru
* 2 jajka rozmiar L
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 1 łyżka kakao
* 4 łyżki oleju
 
Masa serowa:
* 400 g serka mascarpone 
* 200 ml śmietanki 30%
* 3 łyżki cukru pudru
* 1 łyżeczka cukru wanilinowego ze skórką cytryny
 
Mus:
*700 ml zblendowanych moreli
* 2 galaretki brzoskwiniowa i cytrynowa
 
Upiekłam biszkopt.
Białka oddzieliłam od żółtek i ubiłam je na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodawałam małymi porcjami cukier a następnie żółtka.
Mąkę, kakao z proszkiem do pieczenia przesiałam i dodałam do ubitych jajek. Wlałam olej i zmiksowałam na gładką masę.
Przelałam ciasto do foremki 24 x 21 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Piekłam w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 25 minut.
Serek mascarpone zmiksowałam z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym i śmietanką na sztywną masę.
Wyłożyłam na upieczone i wystudzone ciasto. Wstawiłam do lodówki.
Galaretkę cytrynową i brzoskwiniową rozpuściłam w 3/4 szklanki gorącej wody, ostudziłam.
Morele umyłam, wyciągnęłam pestki i razem ze skórką zblendowałam.
Ostudzone galaretki wymieszałam z morelami i odstawiłam do stężenia do lodówki. Kiedy mus już zaczął tężeć wylałam go na sernik. Odstawiłam ciasto jeszcze na kilka godzin do lodówki.
Bardzo smaczne i orzeźwiające ciastko! Pyszne!
Notatki:
* morele można obrać ze skórki, wtedy kolor musu będzie jaśniejszy
* do zblendowanych owoców dosypałam odrobinkę kwasku cytrynowego, żeby morele bardzo nie ściemniały
* cukru pudru do serka można dodać wedle własnego smaku
* zamiast cukru wanilinowego z cytryną można dodać cukier wanilinowy bez dodatków i otartą skórkę z cytryny
* jeśli jajka będą mniejsze niż L, proponuję zważyć te co akurat mamy i dodać mąki i cukru tyle samo co ważą całe jajka ze skorupką, pozostałe składniki bez zmian
* można użyć mrożonych owoców
Smacznego!
Lidka
 

 

 

 

3 1 vote
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
8 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Cynamonowe szczęście

mój Mąż jest fanem moreli 🙂 ja je lubię ale nie bardziej od innych owoców 🙂

Mama na pełnych obrotach

Takiego to ja jeszcze nie jadłam. Trzeba wypróbować ��

Efka
4 lat temu

Super sernik

Słodko Słodka
3 lat temu

Bardzo apetyczne ciacho, na sam widok ślinka cieknie 🙂

Irena - Hooltaye w podróży

Morele kocham, ale ciast nie piekę.
Więc popatrzę i zjem zdjęcia!
Bo ten sernik wygląda obłędnie!!!!!

Di bloguje
3 lat temu

Wygląda obłędnie!

iza
3 lat temu

woow świetnie wygląda

Translate »
8
0
Would love your thoughts, please comment.x