Arbuzowy sernik na zimno to pyszna propozycja na ciasto na ciepłe dni. Jest lekki w konsystencji i znakomicie smakuje.
Jeśli będziecie robić taki sernik i nie będzie galaretek takich jakie podałam w przepisie, to możecie je zastąpić żelatyną bądź galaretkami o innym smaku. Z serem świetnie smakowo komponuje również galaretka cytrynowa. Do zrobienia spodu użyłam herbatników kakaowych, mogą być również maślane.
Ciasto jest pyszne i pięknie prezentuje się na talerzu.
Składniki:
Na spód:
* 20 dkg herbatników kakaowych
* ok. 8 dkg masła
Na masę serową:
* 1 kg sera mielonego, może być w wiaderku
* 2 galaretki krystaliczne
* 3 łyżki cukru pudru
* kilka kropel cytryny
* 200 ml śmietanki 30%
Na mus arbuzowy:
* 3 galaretki arbuzowe
* arbuz ok. 1 kg
* 20 dkg borówek
Herbatniki rozdrobiłam za pomocą blendera. Masło rozpuściłam i połączyłam z herbatnikami. Wylepiłam spód tortownicy ( 26 cm średnicy) i wstawiłam do lodówki.
W tym czasie zrobiłam masę serową. Galaretki krystaliczne rozpuściłam w 1 szklance wody i ostudziłam. Ser wymieszałam za pomocą miksera z cukrem pudrem, kilkoma kroplami cytryny i dolałam śmietankę. Ubijałam jeszcze chwilę aż masa zrobi się puszysta. Dolałam rozpuszczone galaretki.
Wylałam masę serową na schłodzony spód herbatnikowy. Wstawiłam ciasto do lodówki i zrobiłam mus arbuzowy.
Wydrążyłam arbuza z miąższu, wyciągnęłam pestki i zblendowałam, miałam ok. 1 litr musu. Galaretki rozpuściłam w 3/4 szklanki wody i schłodzone wlałam do musu. Wylałam tężejącą już masę na ser. Powbijałam borówki w mus i odstawiłam ciasto do całkowitego stężenia.
Smacznego!
Lidka