Sałatka z szynką i pieczarkami marynowanymi to sałatka bardzo prosta i szybka do zrobienia. Nie trzeba specjalnie się natrudzić by ją przygotować. Ja osobiście uwielbiam szynkę konserwową i pieczarki marynowane, więc takie połączenie jak dla mnie jest idealne. Kupiłam szynkę i ser w plastrach. Plastry sera były odrobinę grubsze niż te szynki. Te składniki pokroiłam w paski, pozostałe zaś pokroiłam w kostkę. Całość dosmakowałam sosem majonezowo-miodowym. Jeśli nie jesteście przekonani co do tego typu smaku sosu, to sprawdzi się też tradycyjny sos majonezowy. Sałatka pyszna, zachęcam by taką zrobić 🙂
Składniki:
* 15 dkg szynki konserwowej
* 1 mały słoiczek pieczarek marynowanych
* 15 dkg sera żółtego
* 4 jajka
* 3 średniej wielkości ogórki konserwowe
* 1/2 szklanki kukurydzy
Na sos:
* 2 łyżki majonezu
* 1 łyżeczka musztardy miodowej
* 1 łyżeczka miodu
* sól, pieprz
* natka pietruszki
Jajka ugotowałam na twardo.
Pokroiłam w paski szynkę konserwową i ser żółty. Jajka i ogórka konserwowego pokroiłam w kostkę. Wszystko przełożyłam do miski i dodałam kukurydzę. Pieczarki pokroiłam w zależności od wielkości albo na pół albo na ćwiartki.
Przygotowałam sos i wymieszałam majonez, musztardę, mód. Przyprawiłam do smaku solą i pieprzem. Dodałam tak przygotowany sos do sałatki. Dosypałam 2 łyżki posiekanej natki pietruszki i całość wymieszałam. Odstawiłam do lodówki, by sałatka naszła smakami.
Smacznego!
Lidka
Smaczne połączenie 🙂