Ciasta i desery

Kruche ciasto z rabarbarem i budyniową pianką

Pinterest LinkedIn Tumblr
Kruche ciasto z rabarbarem i budyniową pianką to obowiązkowa pozycja w moim domowym menu w sezonie na rabarbar. Słodycz ciasta przełamuje kwaśny posmak rabarbaru. Ciasto w sam raz do przysłowiowej niedzielnej kawki. Proste do zrobienia a dodatkowo niedrogie. Kiedy nie mam pomysłu na coś słodkiego to takie ciacho z dodatkiem ulubionych owoców zaspokaja potrzebę uzupełnienia cukru w organizmie 🙂 Jestem troszkę łasuchem, no cóż…ale są tam owoce, więc ciasto zaliczam do tych zdrowych jak coś 😉
Do ciasta potrzebowałam:
* 2,5 szklanki mąki pszennej
* 250 g masła lub margaryny
*  5 żółtek
* 3 łyżki cukru pudru
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* cukier puder do posypania ciasta

Mąkę przesiałam z proszkiem do pieczenia, wszystkie składniki na ciasto razem zagniotłam. Podzieliłam ugniecione ciasto na dwie równe części i schłodziłam w lodówce przez ok. 1 godzinę. Czasami uciekam się do szybszej metody chłodzenia w  zamrażalniku. Wolę jak druga część ciasta jest sztywniejsza, to lepiej się ją ściera na tarce.

Jedną połówkę ciasta rozwałkowałam i wyłożyłam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia 21×24 cm. Ciasto nakłułam w wielu miejscach widelcem. Wstawiłam na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.

W tym czasie zrobiłam masę z białek:
* 5 białek
* 1 cukier waniliowy 16 g
* 1/2 szklanki oleju
* 1 szklanka cukru
* 2 opakowania budyniu waniliowego
* 50 dkg rabarbaru

Rabarbar obrałam ze skórki i pokroiłam na kawałki ok. 1 cm.
Ubiłam białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodałam cukier i kolejno cukier wanilinowy, dwa budynie i na koniec pół szklanki oleju. Dokładnie zmiksowałam i wylałam na podpieczony jeszcze ciepły spód. Na masę wyłożyłam rabarbar i na to starłam na tarce o dużych oczkach drugą część ciasta. Wstawiłam do piekarnika na jeszcze ok. 50 minut.

Kiedy ciasto już się upiekło i wystygło oprószyłam cukrem pudrem.

Smacznego!
Lidka

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x