Truskawki w śmietanie – ciasto

Autor Pieprzyć z Fantazją

Truskawki w śmietanie to pyszne ciasto z truskawkami, masą śmietankowo-serową na spodzie maślanym. Jest bardzo lekkie i z pewnością posmakuje każdemu miłośnikowi truskawek.
Zrobiłam to ciasto na spodzie maślanym a nie tradycyjnym biszkoptowym. Spód jest bardzo stabilny i niesamowicie smaczny. Pięknie komponuje z sezonowymi owocami.
Ciasto bardzo smakowało moim dzieciakom, to dla nich najczęściej przyrządzam jakieś słodkości. Uwielbiam kiedy nie mogą doczekać się aż jedzenie czy ciasto będą już gotowe. Przyjemnością jest patrzeć jak pałaszują z apetytem. To moi najlepsi krytycy kulinarni, zawsze powiedzą co im smakuje a co nie. Zawsze biorę to pod uwagę i następnym razem wprowadzam zmiany albo urozmaicam moje dania i ciasta.
Jeśli macie mrożone truskawki z powodzeniem możecie takich użyć. Rozmrażając jednak należy je włożyć do miski, by nie utracić smacznego soku. Następnie w przypadku tak jak ze świeżymi, należy je zblendować.

Składniki:

Na spód maślany:
* 1/2 szklanki cukru
* 5 dkg masła
* 1 jajko
* 1/4 szklanki maślanki
* 3/4 szklanki mąki
* 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
* ekstrakt waniliowy
* szczypta soli

Na krem:
* 250 g serka mascarpone
* 300 ml śmietanki 30 %
* 3 łyżki cukru pudru
* 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Mus truskawkowy:
* 60 dkg truskawek
* 2 galaretki truskawkowe

Miałam blaszkę o wymiarach 21×24 cm.

Upiekłam spód maślany

Wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. Masło, cukier i jajko utarłam na puszystą masę. Dodałam przesianą mąkę, sól i proszek do pieczenia. Na koniec ekstrakt waniliowy i maślankę. Wszystko dokładnie wymieszałam i przełożyłam do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam na złoty kolor ok. 25 minut w 180 stopniach.

Zrobiłam krem

Śmietankę, mascarpone, cukier puder ubiłam na sztywną masę. Ubiłam wszystko razem. Na koniec dodałam ekstrakt waniliowy.
Gotową masę wyłożyłam na ostudzony spód.

Przygotowałam mus truskawkowy

Truskawki rozdrobiłam za pomocą blendera. Galaretki rozpuściłam w 1,5 szklanki gorącej wody i połączyłam z truskawkami. Wstawiłam mus do lodówki i chłodziłam do momentu aż zaczął tężeć.
Wylałam tężejący mus na masę śmietankowo-serową. Wstawiłam do lodówki. Kroiłam dopiero jak ciasto całkowicie stężało.

Smacznego!
Lidka

 

 

ozedfCO

0 0 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Słodko Słodka
3 lat temu

Takiego ciasta się nie odmawia 🙂

Translate »
1
0
Would love your thoughts, please comment.x