Pieczone ćwiartki (udka) z kurczaka w marynacie jogurtowej to propozycja na obiad na każdy dzień, nie tylko na niedzielę. Jeśli planujecie przyrządzić takie mięsko w tygodniu pracy to proponuję zamarynować takie nóżki nawet wieczorem, dzień przed ich pieczeniem. Próbowałam, wyjdzie im to tylko na dobre, ponieważ najdą pięknie marynatą.
Jeśli zastanawiacie się jak smakują i co się dzieje z ćwiartkami podczas pieczenia w takiej marynacie, to rozwieję wątpliwości. Mięso kruszeje a podczas pieczenia tworzy się cudownie chrupka skórka! Pieczcie je bez przykrycia, ja je piekłam na kratce do piekarnika. Podłóżcie tylko coś pod kratkę, ponieważ wytopi się sporo soków i tłuszczu. Są również specjalne blaszki do pieczenia właśnie w ten sposób.
Składniki:
* 4 ćwiartki z kurczaka
* 400 ml jogurtu greckiego albo gęstego
* 2 łyżeczki chrzanu ze słoiczka
* 5 ząbków czosnku albo 2 łyżeczki granulowanego
* 1 łyżka soli
* 1 łyżka czarnego pieprzu
Nogi z kurczaka nacięłam nożem pod skosem.
W misce wymieszałam jogurt i chrzan z suchymi przyprawami. Ćwiartki zanurzyłam i obtoczyłam w marynacie. Wstawiłam do lodówki na 2 godziny.
Po tym czasie wyjęłam nóżki z marynaty i ułożyłam na kratce do pieczenia. Piekłam 1 godzinę w 180 stopniach, w połowie pieczenia obróciłam je na drugą stronę.
Smacznego!
Lidka
- Inspiracją był przepis Tomasza Strzelczyka „Oddasz Fartucha”. Jego przepisy znajdziecie na kanale Youtube. Polecam!