Kotlety z młodej kapusty

Autor Pieprzyć z Fantazją

Kotlety z młodej kapusty to pyszny pomysł na przekąskę czy nawet obiad. Mimo panierki i smażenia jest to lekkie jedzenie. Takich kotletów można zjeść sporo 🙂
Mi pozostała ćwiartka młodej kapusty i z takiej ilości zrobiłam 3 sztuki.
Średnio wychodzi po 1 jajku i 1 łyżce sera żółtego na jeden kawałek kapusty, jeśli oczywiście są to mniejsze jajka.
Smak tkwi w prostocie i tu to się potwierdza, mega smaczne są te kapuściane kotlety. Jeśli macie ochotę można podać je z ziemniakami albo sosem, np. grzybowym czy pomidorowym. Ja swoim kotletom nie dałam poczekać aż przyrządzę dodatek, wyszły solo bez dodatków 😉
Łapcie przepis >>

Składniki na 3 kotlety:
* 1/4 części młodej kapusty
* 2 jajka rozm. L
* 2 łyżki startego żółtego sera
* bułka tarta
* sól
* olej do smażenia

Miałam ćwiartkę kapusty wraz z głąbem, nie wykrawałam go. Pokroiłam kapustę na trzy równe plastry. Włożyłam do wrzącej, osolonej wody i zagotowałam. Nie gotowałam kapusty do miękkości a na pół twardo, pół miękko. Łyżką cedzakową wyjęłam kapustę z wody i odłożyłam na deskę do odsączenia.
W misce rozbełtałam jajka i dodałam żółty ser, odrobinę posoliłam. Każdy kawałek kapusty obtoczyłam w jajku z serem a następnie w bułce tartej.
Smażyłam na rozgrzanym oleju na złoto.

Smacznego!
Lidka

4.1 11 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Translate »
0
Would love your thoughts, please comment.x