Pianka truskawkowa – ciasto bez pieczenia

Autor Pieprzyć z Fantazją

Pianka truskawkowa to pyszny pomysł na ciasto bez pieczenia na gorące dni. Pianka nie jest słodka, następną zaletą tego ciasta jest to, że można go zjeść naprawdę dużo i nie zasłodzić się. Jest bardzo smaczne i delikatne. Polecam zrobić takie a z pewnością będziecie zadowoleni. Dla dzieci to rarytas. Moje były zachwycone.
Ciasto przygotowuje się bardzo szybko i szybko znika. Trzeba tylko oczywiście cierpliwie poczekać aż stężeje.

Składniki:
* 1 galaretka truskawkowa
* 1 galaretka cytrynowa
* 250 g serka mascarpone 
* 500 ml śmietanki 30%
* 25 dkg herbatników
* 2 łyżki cukru pudru
* 5 dkg masła
* 1 tabliczka czekolady 100 g
* 2 łyżki śmietany 18 %
* ok. 500 g truskawek

Galaretkę truskawkową rozpuściłam w 200 ml gorącej wody i odstawiłam do ostudzenia.
Tortownicę o wymiarach 24×24 cm wyłożyłam papierem do pieczenia. Na spodzie ułożyłam herbatniki. Na herbatniki wyłożyłam przekrojone truskawki na połowę. Układałam przeciętą częścią do herbatników.
Śmietankę 30 % ubiłam na sztywno z cukrem pudrem, następnie po łyżce dodawałam serka mascarpone. W momencie kiedy dodałam już serek ubijałam krótko, tak aby składniki połączyły się. Wlałam rozpuszczoną galaretkę truskawkową, wymieszałam i wylałam masę na herbatniki.
Na wierzch wyłożyłam następną warstwę herbatników i ciasto odstawiłam do lodówki.
Zrobiłam polewę czekoladową.
W rondelku rozpuściłam masło i dodałam połamaną czekoladę. Wszystko razem podgrzewałam do połączenia się. Dodałam 2 łyżki śmietany 18 %. Energicznie wymieszałam.
Rozpuściłam galaretkę cytrynową w 100 ml gorącej wody i dodałam do polewy. Wszystko wymieszałam na gładką masę i odstawiłam do ostudzenia.
Gdy polewa już przestygła polałam nią ciasto. Ciasto leżakowało u mnie całą noc w lodówce. Myślę jednak, że będzie już dobre do spożycia po ok. 4 godzinach.
Smacznego!
Lidka

4 8 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Bernadeta
Bernadeta
3 lat temu

Właśnie takie ciasta bez pieczenia lubię najbardziej. Mało roboty, mało kosztów a są pyszne.

Translate »
1
0
Would love your thoughts, please comment.x