Tort urodzinowy powinien nie tylko wspaniale smakować solenizantowi i jego gościom, ale też nieprzeciętnie się prezentować. Poznaj niejednokrotnie przetestowany przepis na tort bezowy z serkiem mascarpone, który sprawdzi się o każdej porze roku i dowiedz się, w jaki sposób go udekorować, by cieszył oko.
Urodziny – dzień, na który czekamy przez okrągły rok
Na dzień urodzin większość z nas czeka przez cały rok. I to bez względu na to, czy jesteśmy małymi dziećmi, czy mamy już swoje lata.
To niezwykła okazja do celebrowania w gronie najbliższych osób, które odgrywają ważne role w naszym życiu, ale i do snucia planów oraz marzeń.
Dzień urodzin warto spędzić w miłym towarzystwie i w uroczystej, ale jednocześnie bardzo swobodnej atmosferze, która pozwoli nam w pełni czerpać radość z przeżywanych chwil.
Celebruj urodziny na słodko
Skoro urodziny mają być tym szczególnym dniem, który każdy z nas obchodzi tylko raz w roku, warto na tę okazję przygotować coś wspaniałego. I nie chodzi tu wyłącznie o prezenty.
Podczas urodzin nie może zabraknąć tortu, na którym pojawią się świeczki – najlepiej w liczbie odpowiadającej wiekowi, w jaki wchodzi solenizant. Bez względu na to, ile ma lat, przy ich zdmuchiwaniu koniecznie musi pomyśleć o najskrytszym marzeniu, które chciałby spełnić.
Tort bezowy z mascarpone będzie idealną propozycją na słodki akcent urodzinowy. Jego delikatny smak przypadnie do gustu zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Przygotujesz go w zaledwie 2 godziny, wykorzystując kilka prostych składników.
Jak przygotować tort bezowy z mascarpone?
Do zrobienia bezy będzie Ci potrzebne:
- 6 białek jajka kurzego,
- 1 ½ szklanki cukru,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- szczypta soli.
Przygotowania bezy rozpocznij od nagrzania piekarnika do temperatury 175°C. Białka oddziel od żółtek i przełóż do wysokiego naczynia. Ubijaj je mikserem, stopniowo dosypując w małych ilościach cukier, mąkę i sól oraz dolewając sok z cytryny. Gdy masa stanie się sztywna i błyszcząca, ostrożnie przełóż ją na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. By uformować z niej okrągły kształt, idealny do stworzenia tortu bezowego, na odwrocie papieru możesz ołówkiem odrysować duży talerz, który będzie wskazywał Ci granicę nakładania masy. Blaszkę wstaw do piekarnika, następnie zmniejsz temperaturę grzania do 150°C i piecz bezę przez 90 minut. Wyłącz piekarnik, uchyl jego drzwiczki i pozostaw upieczony spód bezowy do ostygnięcia.
Odkryj tajniki przygotowania idealnej bezy, odwiedzając stronę internetową pod adresem https://uczymyjakslodzic.pl/jak-upiec-beze-prosty-przepis-krok-po-kroku/.
Jak przygotować krem z mascarpone?
Przygotowanie kremu z mascarpone jest równie proste, jak przyrządzenie bezy. Robi się go naprawdę ekspresowo i smakuje wybornie.
W tym celu potrzebnych będzie Ci zaledwie kilka składników:
- 400 ml śmietany kremówki,
- 125 g serka mascarpone,
- 1 łyżka cukru waniliowego,
- 1 łyżka cukru pudru.
Śmietanę kremówkę wraz z serkiem mascarpone umieść w wysokim naczyniu. Dodaj do nich cukier waniliowy oraz cukier puder i ubij wszystko na jednolity krem.
Jak udekorować tort bezowy z mascarpone?
Teraz pozostało Ci już tylko połączyć przygotowany spód bezowy oraz krem z mascarpone w tort urodzinowy. Wystarczy bezę obficie posmarować kremową masą. Możesz zrobić to używając zwykłej łyżki czy szpatułki lub przekładając powstały krem do rękawa cukierniczego albo zwykłego woreczka, w którym natniesz końcówkę.
By zwieńczyć swoje dzieło i sprawić solenizantowi prawdziwą frajdę, udekoruj powstały tort. W tym celu przygotuj umyte i osuszone owoce sezonowe, kolorowe posypki, oryginalny topper albo świeczki. Ozdabiaj ciasto, układając dekoracje w fantazyjny sposób. By sprawić, że tort będzie prezentował się naprawdę nadzwyczajnie, przygotuj domowy cukier puder w wersji kolorowej. Jak to zrobić? To naprawdę bardzo proste – czytaj tutaj.
Łatwy w przygotowaniu, niezwykły w smaku i pięknie prezentujący się – taki właśnie jest tort bezowy z mascarpone, idealnie nadający się na urodziny i inne okazje, które chcemy celebrować.