Pieczone klopsiki z ziemniakami i kiszoną kapustą to bardzo smaczne i aromatyczne danie.
Podczas zapiekania w całej kuchni unosi się piękny zapach ziemniaków, klopsików i kapusty kiszonej. Przygotowanie może nie jest banalne, bo trzeba tu podgotować, tam podsmażyć czy poddusić, ale efekt końcowy jest powalający i mega smaczny. Z tych proporcji co tu podałam wychodzi obiad dla 4 osób. Chcąc zrobić obiad dla większej ilości osób proponuję zwiększyć proporcjonalnie składniki a przynajmniej ziemniaków 😉
U mnie głównymi degustatorami są dzieci. Zachwalały i wcinały ze smakiem. Zachęcam do zrobienia takich klopsików, będą Wam smakować 🙂
Składniki:
Na klopsy:
* 50 dkg mięsa mielonego wieprzowo – wołowego
* 1 cebula
* 3 ząbki czosnku
* 3 łyżki bułki tartej
* sól, pieprz
* mąka do obtoczenia klopsików
* 3 łyżki masła do smażenia
Dodatkowo:
* 4 średniej wielkości ziemniaki
* 30 dkg kapusty kiszonej
* 1 cebula
* 2 łyżki oleju lub masła
* natka pietruszki do oprószenia
* masło do natłuszczenia formy do zapiekania
* sól
Zrobiłam klopsiki
Cebulę pokroiłam w drobną kostkę i zarumieniłam na 1 łyżce masła. Czosnek posiekałam drobno i dodałam do mięsa razem z cebulą. Dosypałam bułkę tartą, sól i pieprz do smaku. Wbiłam jajko. Wyrobiłam masę i uformowałam klopsiki wielkości dużego orzecha włoskiego. Obtoczyłam w mące i delikatnie obsmażyłam na 2 łyżkach masła. Nie za długo, tylko tak, by wierzch klopsików lekko się zrumienił.
Przygotowałam kapustę
Wyjęłam klopsiki z patelni pozostawiając wytopiony z nich tłuszcz i tłuszcz ze smażenia.
Kapustę odcisnęłam z nadmiaru soków i posiekałam drobno. Cebulę pokroiłam w średniej wielkości kostkę. Na patelnię po smażeniu klopsików wyłożyłam cebulę i zeszkliłam ją. Dodałam następnie kapustę i obsmażyłam razem z cebulą. Podlałam szklanką wody i bez przykrycia gotowałam na małym ogniu przez 20 minut, oprószyłam solą. Jeśli trzeba, to dolejcie odrobinę wody w trakcie smażenia.
Przygotowałam ziemniaki
Ziemniaki obrałam ze skórki i pokroiłam na grubą kostkę, ziemniak np. na 4 części. Włożyłam je do garnka i zalałam zimną wodą. Dodałam płaską łyżkę soli i zagotowałam. Gdy ziemniaki już się zagotowały odlałam wodę i przełożyłam je do naczynia, w którym miałam zapiekać klopsiki z pozostałymi składnikami.
Przygotowałam do zapiekania
Pomiędzy ziemniaki włożyłam kapustę przesmażoną z cebulą. Na wierzch wyłożyłam klopsiki. Początkowo zapiekałam bez przykrycia ok. 30 minut. Po tym czasie przykryłam wszystko folią aluminiową. Jeśli macie pokrywkę do naczynia to przykryć pokrywką.
Po 1 godzinie pieczenia w 180 stopniach danie było już gotowe. Przed podaniem oprószyłam posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!
Lidka