Czas grillowania w pełni i miłośnicy grillowanej karkówki zastanawiają się jak tym razem przygotować mięso, by było smaczne.
Ta marynata jest prosta w przygotowaniu a w grillowanym mięsie nie dominuje żadna przyprawa, wszystkie składniki ze sobą komponują podkreślając tym samym smak karkówki.
Najlepiej jak mięso będzie leżakować w takiej marynacie przynajmniej całą noc, pięknie najdzie wtedy smakami.
Moim biesiadnikom smakowała, więc polecam by samemu przyrządzić mięso na następnego grilla.
Ta ilość marynaty wystarczy na 4 plastry karczku.
Składniki:
* 4 plastry karkówki
Składniki na marynatę:
* 2 łyżeczki czosnku granulowanego
* 1 łyżka ziół prowansalskich
* 1 łyżeczka majeranku
* 1/3 szklanki oleju
* 3 łyżki ketchupu
* 2 łyżki musztardy ostrej
* 1 łyżeczka papryki słodkiej
* 1 łyżeczka chilli
* 1 łyżeczka soli
Pokroiłam karkówkę na plastry ok. 1,5 cm grubości, każdy zestekowałam przy pomocy kuchennego urządzenia do nakłuwania.
Składniki na marynatę wymieszałam i posmarowałam plastry mięsa z każdej strony. Ułożyłam w misce po marynacie karkówkę, jeden plaster na drugim, przykryłam folią spożywczą i wstawiłam do lodówki na całą noc.
Na drugi dzień już grillowaliśmy.
Smacznego!
Lidka
Zapraszam na mojego bloga również po przepisy na pyszne i proste sałatki z ziemniaków oraz marynaty do mięs – Grill