Dodatek do dań z grilla, czyli zapiekane ziemniaki w mleku z serem żółtym, świetnie komponują z grillowanym mięsem. To może być nie tylko dodatek do grillowego menu, ale również dodatek świetnie pasujący do obiadu.
Ziemniaki zapiekane w mleku z żółtym serem są u mnie w domu dość popularne i wszyscy chętnie się tym zjadają. Przyznaję, że te ziemniaki są bardzo smaczne. Proste do wykonania i tanie.
Zamiast świeżego czosnku możecie dodać suszony granulowany. Zamiast suszonego tymianku świeży. Jeśli zaś nie macie masła akurat na stanie dodajcie do mleka śmietankę 30 %. Ważne, żeby była odrobina tłuszczu.
Ziemniaki zapiekane w mleku z żółtym serem – to proste danie zrobiło furorę w moim domu, mam nadzieje, że skuszę Was tym pomysłem na takie wydanie kartofelków i przy najbliższej okazji takie upieczecie. Z dodatkiem takich ziemniaków grill to uczta!
Jak zrobić zapiekane ziemniaki w mleku z żółtym serem?
Składniki:
3 duże ziemniaki (ok. 0,5 kg)
1 łyżeczka soli
100 ml mleka
2 łyżki masła albo 100 ml śmietanki 30%
pieprz
1 łyżeczka granulowanego czosnku albo 2 ząbki świeżego
3 łyżki startego żółtego sera
1 cebula
1 łyżeczka suszonego tymianku
masło do posmarowania formy do zapiekania
Zapiekane ziemniaki w mleku z żółtym serem – wykonanie:
- Ziemniaki pokroiłam w grubą kostkę i wyłożyłam je do natłuszczonego wcześniej naczynia do zapiekania.
- W kubeczku wymieszałam: mleko, sól, tymianek, przeciśnięty przez praskę czosnek, starty żółty ser i zalałam tym ziemniaki.
- Na wierzch położyłam plastry masła i cebulę pokrojoną w grube pół plastry albo ćwiartki.
- Zapiekałam bez przykrycia ok. 1 godziny w 180 stopniach do zrumienienia się ziemniaków.
- Przed podaniem posypałam natką pietruszki i delikatnie oprószyłam pieprzem.
Smacznego!
Lidka
Prawdziwa petarda ten przepis!
Wygląda kusząca, całkiem mam na to ochotę, nawet bez grilla!
No myślę, że i u mnie na grillu ten dodatek by się sprawdził 🙂 Niech no tylko trochę się ociepli i odpalam grilla