Ziemniaki zapiekane w mleku z żółtym serem – dodatek do grilla

Autor Pieprzyć z Fantazją

Dodatek do dań z grilla, czyli zapiekane ziemniaki w mleku z serem żółtym, świetnie komponują z grillowanym mięsem.  To może być  nie tylko dodatek do grillowego menu, ale również dodatek świetnie pasujący do obiadu.

Ziemniaki zapiekane w mleku z żółtym serem są u mnie w domu dość popularne i wszyscy chętnie się tym zjadają. Przyznaję, że te ziemniaki są bardzo smaczne. Proste do wykonania i tanie.
Zamiast świeżego czosnku możecie dodać suszony granulowany. Zamiast suszonego tymianku świeży. Jeśli zaś nie macie masła akurat na stanie dodajcie do mleka śmietankę 30 %. Ważne, żeby była odrobina tłuszczu.

Ziemniaki zapiekane w mleku z żółtym serem – to proste danie zrobiło furorę w moim domu, mam nadzieje, że skuszę Was tym pomysłem na takie wydanie kartofelków i przy najbliższej okazji takie upieczecie. Z dodatkiem takich ziemniaków grill to uczta!

Jak zrobić zapiekane ziemniaki w mleku z żółtym serem?

Składniki:
3 duże ziemniaki (ok. 0,5 kg)
1 łyżeczka soli
100 ml mleka
2 łyżki masła albo 100 ml śmietanki 30%
pieprz
1 łyżeczka granulowanego czosnku albo 2 ząbki świeżego
3 łyżki startego żółtego sera
1 cebula
1 łyżeczka suszonego tymianku
masło do posmarowania formy do zapiekania

Zapiekane ziemniaki w mleku z żółtym serem – wykonanie:

  • Ziemniaki pokroiłam w grubą kostkę i wyłożyłam je do natłuszczonego wcześniej naczynia do zapiekania.
  • W kubeczku wymieszałam: mleko, sól, tymianek, przeciśnięty przez praskę czosnek, starty żółty ser i zalałam tym ziemniaki.
  • Na wierzch położyłam plastry masła i cebulę pokrojoną w grube pół plastry albo ćwiartki.
  • Zapiekałam bez przykrycia ok. 1 godziny w 180 stopniach do zrumienienia się ziemniaków.
  • Przed podaniem posypałam natką pietruszki i delikatnie oprószyłam pieprzem.
    Smacznego!
    Lidka

5 1 vote
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
3 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Kasia
1 rok temu

Prawdziwa petarda ten przepis!

Iwona Banach
5 miesięcy temu

Wygląda kusząca, całkiem mam na to ochotę, nawet bez grilla!

Wędrówki po kuchni
Wędrówki po kuchni
5 miesięcy temu

No myślę, że i u mnie na grillu ten dodatek by się sprawdził 🙂 Niech no tylko trochę się ociepli i odpalam grilla

Translate »
3
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x