Żeberka na grilla w ketchupie i miodzie

Autor Pieprzyć z Fantazją

Żeberka na grilla w ketchupie i miodzie to obowiązkowa pozycja w menu na grilla w mojej rodzinie. Są bardzo smaczne i tak naprawdę jeden kawałek żeberka nie wystarczy by się zadowolić i trzeba sięgać po następny. Mam szczęście, że moja cała rodzina uwielbia miody. Problem zazwyczaj tkwi w tym, który słoik zjadamy jako pierwszy….
Żeberka swój słodko ostry smak zawdzięczają chilli, dodatkowi miodu i wielu innym aromatycznym przyprawom.

W miód zaopatruję się u lokalnych dostawców a najczęściej w firmie o bardzo smakowitej nazwie Wcinaj Miód. Miody można również zamówić m.in. za pośrednictwem firmy kurierskiej, z takiej opcji też korzystam jak jestem mocno zabiegana.
Na stronie przeznaczonej głównie miodom https://wcinaj-miod.pl/miody/ można wybrać taki jaki najbardziej nas interesuje, bardzo ładna, czytelna i smakowita stronka tak nawiasem.

Do przygotowania tych pysznych żeberek użyłam miodu wielokwiatowego leśnego, świetnie smakowo komponował z pozostałymi przyprawami.
Są dwie opcje ich przygotowania albo na surowo, wtedy trzeba je zamarynować przynajmniej na dobę. Albo tak jak ja zrobiłam podgotowane, wystarczy marynować je wtedy ok. 3 godzin.
Żeberka w tej marynacie są pyszne, to Wam mogę zaręczyć!

Składniki:
* żeberka paski 1 kg

Składniki na marynatę:
* 3/4 szklanki ketchupu ostrego
* 3 łyżki miodu wielokwiatowego leśnego
* 1 łyżka musztardy ostrej
* 1/2 szklanki piwa
* 1/2 szklanki oleju
* 1 łyżka ziół prowansalskich
* 1 łyżeczka imbiru granulowanego

* 1,5 łyżeczki soli
* 1 łyżeczka słodkiej papryki
* 1 łyżeczka chilli 
* 3 łyżeczki czosnku granulowanego

Przygotowałam mięso

Żeberka pocięłam na kawałki ok 12 cm. W każdym kawałku były 3 kostki. Włożyłam do garnka dodałam łyżeczkę soli i zalałam zimną wodą. Gotowałam przez 30 minut od momentu zagotowania. Odlałam wodę i ostudziłam żeberka.

Zrobiłam marynatę

Wymieszałam składniki na marynatę i wlałam do woreczka. Do woreczka włożyłam również obgotowane żeberka. Obtoczyłam z każdej strony mięso marynatą i włożyłam do lodówki na ok. 3 godziny. Od czasu do czasu zruszałam worek z mięsem żeby marynata dotarła w każdą część żeberek.

Pozostało już tylko grillowanie

Z racji, że grilla u nas obsługuje męska część rodziny, to napiszę tylko, że mąż grillował żeberka. Podlewał od czasu do czasu mięso w trakcie grillowania pozostałą marynatą. Proponuję tak właśnie robić podczas ich grillowania, będą smaczniejsze.

Smacznego!
Lidka

 

5 1 vote
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Irena - Hooltaye w podróży

Ja uwielbiam żeberka!
Oj kusisz od bladego świtu tym grillem 🙂
Miody też lubię, ostatnio kupiłam mały słoiczek miodu manuka za 160 dolarów australijskich,ale jem dla zrowotności.
Żeberka posmaruje miodem z Albanii i też sobie zrobię, a co!
Znakomity przepis zaserwowałaś 🙂

Translate »
1
0
Would love your thoughts, please comment.x