Kruche ciasto z pianką i borówkami można zrobić właściwie o każdej porze roku. Ja jednak najczęściej je robię kiedy na krzakach dojrzewają piękne borówki. Mam ich tak dużo, że nie wiem jak je spożytkować. Nadmiar więc mrożę.
Ciasto cieszy się powodzeniem w moim domu i dlatego chętnie je piekę.
Przepis podała mi koleżanka, ale znalazłam taki właśnie na stronie Moje Wypieki link do strony
* cukier puder do posypania ciasta
Mąkę przesiałam z proszkiem do pieczenia, wszystkie składniki na ciasto razem zagniotłam.Podzieliłam wygniecione ciasto na dwie równe części i schłodziłam w lodówce przez ok. 1 godzinę. Czasami uciekam się do szybszej metody chłodzenia w zamrażalniku. Wolę jak druga część ciasta jest sztywniejsza, to lepiej się ją ściera na tarce. Jedną połówkę ciasta rozwałkowałam i wyłożyłam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia 21×24 cm. Ciasto nakłułam w wielu miejscach widelcem. Wstawiłam na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
* 20 dkg borówek
Ubiłam białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodałam cukier i kolejno cukier wanilinowy, dwa budynie i na koniec pół szklanki oleju. Dokładnie zmiksowałam. Wylałam na podpieczony jeszcze ciepły spód. Na masę wyłożyłam borówki i na to starłam na tarce o dużych oczkach drugą część ciasta. Wstawiłam do piekarnika na jeszcze ok. 50 minut. Kiedy ciasto już się upiekło i wystygło oprószyłam cukrem pudrem.
Notatki:
* można dodać nie tylko borówki, ale chociażby maliny czy porzeczki
Smacznego!
Lidka
Zrobię mężusiowi na Imieniny po powrocie z wakacji.
Pyszotka😋😋
Ale pyszności!
robię je z każdymi niemal owocami 🙂 zawsze wychodzi i smakuje 🙂
trzeba pamiętać żeby budyń był bez cukru bo pianka będzie za słodka
tak, ale jeśli ktoś lubi mniej słodkie. Ja dodaję budyń z cukrem.
Znamy i lubimy 😉 wersja z malinami też pyszna i z brzoskwiniami,zawsze wychodzi i zawsze smakuje 🙂