Sałatka z czerwonych buraków, papryki i cebuli to pyszny dodatek do obiadu o każdej porze roku.
Wiele lat temu robiła je moja bratowa, tak zasmakowałam w tym dodatku, że zaczęłam przygotowywać je sama. Jest może odrobinę zachodu podczas przygotowania, ale myśl, że zimą będzie się wcinać takie pyszne buraczki motywuje do działania. Jak przygotowujecie swoje buraczki, podobnie czy macie inne przepisy na nie? Wiadomo, co dom to inny przepis, inny smak a nawet inna nazwa. Łapcie mój przepis, jeśli tylko wpadł Wam w oko 🙂
Składniki:
* 2,5- 3 kg ugotowanych czerwonych buraków
* 1 kg cebuli
* 1 kg papryki
Na zalewę:
* 250 ml oleju
* 250 ml octu
* 1 szklanka cukru (można odrobinę więcej)
* 0,5 l wody
* 1 łyżka soli (z górką)
- Buraki ugotowałam do miękkości w łupince. Tak właśnie zachowują kolor i smak, kiedy ostygły ściągnęłam łupinkę i starłam na tarce o dużych oczkach.
- Paprykę pozbawiłam gniazd nasiennych i pokroiłam w drobniejsze kawałeczki – tak ok. 3 x 3 cm. Cebulę posiekałam w pół talarki.
- Zagotowałam składniki na zalewę i wrzuciłam cebulę i paprykę. Po ok. 5 minutach dodałam ugotowane i starte buraki czerwone. Poczekałam kilka chwil aż całość zacznie bulgotać i tak gotowałam wszystko jeszcze 5 minut.
Nie pasteryzuję tej sałatki. Nakładam gorące do słoików i odwracam dnem do góry, przechowuje się bardzo dobrze przez cały rok.
Smacznego!
Lidka
Uwielbiam takie połączenie.
Polecam ,robę ją od dawna.Super smak
Super smak, a na zimę jak znalazł 🙂 Dziękuję za podzielenie się opinią <3