Papryka w occie (konserwowa)

Autor Pieprzyć z Fantazją

Paprykę w occie uwielbiałam od dziecka. Zaczynając przygodę z garami nie wszystko wychodziło mi „tak jak gotowała mama”. Smak zazwyczaj wynosi się z domu i celem w kuchni było to, by chociaż smakowało podobnie.
Pamiętam, papryka była wyzwaniem. Po długich próbach udało mi się w końcu zrobić paprykę taką, jaką robiła mama.
W smaku słodko-kwaśna. Bez większej filozofii kulinarnej. Dość szybka w wykonaniu.

Składniki:
* 80 dkg -1 kg papryki
 
Zalewa:
* 1,5 szklanki wody
* 1 szklanka octu
* 10 łyżek cukru
* 1 łyżka soli
* 3 liście laurowe
* 5 ziarenek ziela angielskiego
 
Dodatkowo:
* odrobina oleju do słoików ok. 2 łyżek na 1 słoik 0,5 l

Paprykę oczyściłam z gniazd nasiennych, umyłam i pokroiłam w ćwiartki.

Zagotowałam składniki na zalewę. W tym czasie jak się gotowała do każdego słoika 0,5 l dodawałam po 1 łyżce oleju.

Do gotującej się zalewy wrzuciłam paprykę i gotowałam 3-4 minuty.

Napełniałam słoiki papryką i zalewą.  Zakręcone odstawiałam do góry dnem do wystygnięcia.

Życzę smacznego i mam nadzieję, że w tym roku ktoś skorzysta z tego przepisu.

Notatki:
* lepiej jak papryka nie zmięknie za bardzo podczas gotowania, bo będzie potem odchodzić skórka z papryki. Lepiej jak jest jeszcze odrobinę twardawa kiedy przekładamy ją do słoików.
* ja najpierw ważę paprykę a potem proporcjonalnie zwiększam ilość zalewy

Smacznego!

Lidka

 

 

5 1 vote
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
3 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Słodko Słodka
4 lat temu

Idealna na zimę 🙂

Irena
Irena
3 lat temu

Dobry przepis też tak robię. Tylko zamiast cukru dodaję miód.

Translate »
3
0
Would love your thoughts, please comment.x