Paprykę w occie uwielbiałam od dziecka. Zaczynając przygodę z garami nie wszystko wychodziło mi „tak jak gotowała mama”. Smak zazwyczaj wynosi się z domu i celem w kuchni było to, by chociaż smakowało podobnie.
Pamiętam, papryka była wyzwaniem. Po długich próbach udało mi się w końcu zrobić paprykę taką, jaką robiła mama.
W smaku słodko-kwaśna. Bez większej filozofii kulinarnej. Dość szybka w wykonaniu.
Paprykę oczyściłam z gniazd nasiennych, umyłam i pokroiłam w ćwiartki.
Zagotowałam składniki na zalewę. W tym czasie jak się gotowała do każdego słoika 0,5 l dodawałam po 1 łyżce oleju.
Do gotującej się zalewy wrzuciłam paprykę i gotowałam 3-4 minuty.
Napełniałam słoiki papryką i zalewą. Zakręcone odstawiałam do góry dnem do wystygnięcia.
Życzę smacznego i mam nadzieję, że w tym roku ktoś skorzysta z tego przepisu.
Notatki:
* lepiej jak papryka nie zmięknie za bardzo podczas gotowania, bo będzie potem odchodzić skórka z papryki. Lepiej jak jest jeszcze odrobinę twardawa kiedy przekładamy ją do słoików.
* ja najpierw ważę paprykę a potem proporcjonalnie zwiększam ilość zalewy
Smacznego!
Lidka
Idealna na zimę 🙂
Dobry przepis też tak robię. Tylko zamiast cukru dodaję miód.
musi być pyszna taka papryka, wypróbuję Twój pomysł :*