Ciasto mieszane widelcem jest dość popularnym na grupach kulinarnych, stąd też mój pomysł na jego zrobienie. Przyznam, że kierowała też mną ciekawość co do jego wykonania. Faktycznie można je wymieszać tylko widelcem, ale tak naprawdę to można i łyżką 🙂 Jak komu pasuje.
Dodałam do niego jeżyny, bo akurat miałam świeżo zerwane, można dodać do tego ciasta owoce jakie lubi się najbardziej. Chociaż muszę przyznać, że z jeżynami w smaku to prawdziwa petarda! Samo w sobie ciasto jest bardzo smaczne, stąd też moje jak to mówię „pozytywne rozczarowanie”, oby takich jak najwięcej. Ciasto pyszne, spokojnie możecie takie piec.
Do odmierzania składników miałam szklankę 250 ml.
Składniki:
* 3 szklanki mąki
* 4 jajka rozm. L
* 3/4 szklanki maślanki
* 3/4 szklanki cukru
* 3/4 szklanki oleju
* 3 łyżeczki proszku do pieczenia
* ekstrakt waniliowy lub olejek
* cukier wanilinowy 16 g
* jeżyny
Na kruszonkę:
* 2 łyżki masła
* 2 łyżki cukru
* 3 łyżki mąki
Składniki na ciasto prócz owoców wymieszałam widelcem w misce. Przelałam masę do tortownicy 26 cm wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia.
Na wierzchu ułożyłam jeżyny i posypałam kruszonką.
Składniki na kruszonkę wymieszałam i roztarłam w dłoniach tak by uzyskać sypką konsystencję.
Piekłam ciasto 60 minut w 180 stopniach, gdy już się upiekło wyłączyłam piekarnik i uchyliłam drzwiczki do ostygnięcia ciasta.
Smacznego!
Lidka
Jeżyn mam pod dostatkiem, bo rosną u nas niemalże wszędzie, więc i na ciasto się skusze 🙂
Wspaniale ci wyrosło skuśzę się upiec ze śliwkami zapraszam na blog https://mojewyroby.wordpress.com/pozdrawiam
Dzień dobry czy mogą być borówki mrożone i czy je wcześniej odmrozic
Mogą być borówki i każde ulubione owoce. Nie ma potrzeby rozmrażać owoców wcześniej.
Dziękuję za przepis. Przepyszne🙂