Murzynek

Autor Pieprzyć z Fantazją

Murzynek to kultowe ciasto w polskiej kuchni. Czy jest ktoś kto go nie piekł?
Uznałam, że ten przepis musi się znaleźć u mnie na blogu. Mam nadzieję, że kiedyś moja internetowe zapiski przydadzą się początkującym, mojej córce czy komuś podsunie pomysł na ciacho czy obiad. Dlatego też zbieram tu przepisy, które według mnie zasługują na to, by je później odtworzyć. Wszystkie są na każdą kieszeń, nie ma tu raczej restauracyjnych dań, no chyba że byłam zaraz po wypłacie i szarpnęłam się na coś „na bogato” 😀
Także łapcie przepis na Murzynka. Od siebie mogę dodać, że następnym razem dodam 2 szklanki cukru zamiast 1,5, lubię słodkie a to ciasto jest umiarkowanie słodkie.
Ciasto jest podobne w wykonaniu do popularnego sernika Izaura, właśnie tak przygotowuje się spód pod ser do Izaury. Jeśli macie ochotę na Izaurę, to wpiszcie sobie w lupkę na moim blogu Izaura i znajdziecie, przepis wielokrotnie sprawdzony i mega pyszny!

Teraz o Murzynku 😀

Składniki:
* 1,5 szklanki cukru
* 20 dkg masła
* 2 szklanki mąki
* 1/2 szklanki mleka
* 4 łyżki kakao
* 4 duże jajka
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 1 łyżka cukru wanilinowego

* ekstrakt z wanilii
Na polewę:
* 10 dkg masła
* 2 łyżki kakao
* 4-5 łyżek cukru
* 1/2 łyżeczki żelatyny
* gorąca woda

W rondelku rozpuściłam masło, wlałam mleko, dodałam cukier i cukier wanilinowy, wsypałam przesiane kakao. Zagotowałam i odstawiłam do ostygnięcia.
Gdy masa ostygła dodałam żółtka i energicznie wymieszałam.
Następnie dodałam przesianą mąkę, proszek do pieczenia i ekstrakt waniliowy. W drugiej misce ubiłam białka na sztywną pianę i dodałam do masy kakaowej. Drewnianą szpatułką wymieszałam delikatnie całość. Przelałam masę do keksówki. Ta ilość ciasta z powodzeniem zmieści się w tortownicy 24/26 cm lub 21×24 cm.
Piekłam ok. 55 minut w 180 stopniach.
Zrobiłam polewę.
W rondelku roztopiłam masło i wsypałam cukier oraz kakao, mieszałam aż wszystko się rozpuściło i połączyło. Taka masa może się na początku warzyć, ale po dodaniu wody połączy się. Zdjęłam zagotowaną masę z palnika.
Wlałam do szklanki ok. 1,5 cm gorącej wody i rozpuściłam żelatynę. Wlałam do polewy i wymieszałam aż uzyskałam gładką, jednolitą i błyszczącą masę. Taką polałam moje ciasto.

Smacznego!
Lidka

5 1 vote
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
anna
anna
4 lat temu

zamiast mleko woda , jest pyszniejsze

Translate »
2
0
Would love your thoughts, please comment.x