Sezon na owoce podpowiada pomysły na obiady czy desery.
Nie mogłam się oprzeć i nie zrobić knedli. Ciężko mi było zdecydować tylko czy ze śliwką czy z morelą. W takich sytuacjach nie rezygnuję z żadnej opcji i wybieram obie wersje:) Lubię tego rodzaju smakołyki a odmiana od ciągłego jadania mięsa wręcz wskazana.
Składniki:
* 60 dkg ziemniaków
* 1/2 szklanki mąki pszennej
* 1 łyżka mąki ziemniaczanej
* 1 jajko
* 1/4 łyżeczka soli
* morele i śliwki
Dodatkowo:
* śmietana i cukier
* mąka do podsypywania
Ziemniaki ugotowałam w osolonej wodzie. Ugotowane zgniotłam tłuczkiem do ziemniaków i ostudziłam. Przecisnęłam przez praskę.
Do ziemniaków dodałam mąki, jajko i odrobinę soli. Wyrobiłam masę i uformowałam wałek. W miarę potrzeby podsypywałam mąką. Odcinałam z niego kawałki wielkości dużej moreli. Rozpłaszczałam na dłoni. Dłonie miałam umoczone w mące, żeby ciasto nie kleiło się.
Układałam śliwkę albo morelę na placuszku i zaklejałam. Formowałam kulkę.
Gotowałam moje knedle we wrzącej wodzie ok. 2-3 minut od ich wypłynięcia na wierzch.
Podawałam ze śmietaną i cukrem – tak akurat lubimy. Można też podawać z bułką tartą na masełku.
Smacznego!
Lidka
Ślinka leci 🙂
Smakowite,w sezonie owocowym zawsze z 2,3 razy robię 🙂
wspaniałe, zapisałam przepis 🙂
Uwielbiam knedle z różnymi owocami ale chyba z morelami jeszcze nie robiłem więc czas wypróbować – dzięki za pomysł 🙂
z morelą jeszcze nie robiłam 🙂 super pomysł 🙂