Jabłka zapiekane pod kruszonką to przepyszny pomysł na szybki w wykonaniu deser. Miłośnicy szarlotek i cynamonu będą zachwyceni tym smakiem, aromatem i prostotą. To jest takie mini ekspresowe wykonanie szarlotki.
Podawałam mój deser na ciepło z bitą śmietaną, ale można dodatkowo zaserwować do tego lody.
Zachęcam by upiec takie jabłka, są przepyszne!
Można upiec jabłka w naczyniu do zapiekania albo w małych miseczkach kokilkach. Ten ostatni sposób jest chyba wygodniejszy.
Składniki:
* 3-4 jabłka
* 6 łyżek mąki
* 3 łyżki cukru
* 5 -7 dkg masła
Dodatkowo:
* cukier trzcinowy bądź biały
* cynamon
* bita śmietana
Jabłka pokroiłam w kostkę i wyłożyłam w naczyniu do pieczenia. Posypałam cukrem i cynamonem.
Zrobiłam kruszonkę z masła, mąki i cukru. Oprószyłam tak przygotowaną kruszonką jabłka.
Zapiekałam bez przykrycia 30 minut w 200 stopniach.
Podawałam z bitą śmietaną.
Smacznego!
Lidka
Robiłem kiedyś coś podobnego, tylko z gruszkami i kruszonką migdałową. Było pyszne. 🙂
Rozpusta na całego 🙂