Jabłecznik z galaretką i bitą śmietaną

Autor Pieprzyć z Fantazją

Jabłecznik z galaretką i bitą śmietaną to ciasto, które po pierwszym kęsie powoduje rozkosz podniebienia i szaleństwo kubków smakowych. Ciasto jako całość rozpływa się wręcz w ustach. Jeśli mamy w planach zaprosić znajomych zachęcam by takie ciasto przygotować. W moim domu ten jabłecznik znika zaraz po tym jak już stężeje. Jest bardzo popularny wśród szarlotek, chociaż tego ciasta szarlotką jakoś nazwać nie potrafię.
Zachęcam jeszcze raz by takie ciasto zrobić. Posmakuje!

Składniki:
Na biszkopt:
* 4 jajka
* 4 czubate łyżki mąki
* 4 łyżki cukru
* 4 łyżki oleju
* 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Jabłka:
* 6- 7 dużych jabłek
* 2 galaretki agrestowe
Bita śmietana:
* 400 ml śmietany 30%
* 1 łyżka cukru pudru
* 2 śmietan-fixy lub 1 czubata łyżeczka żelatyny
Dodatkowo:

* słodkie kakao bądź naturalne

Zrobiłam biszkopt.

Białka oddzieliłam od żółtek i ubiłam je ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodałam cukier i ubijałam dalej. Kolejno dodawałam żółtka. Kiedy masa była już jednolita wsypałam przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz wlałam olej. Wymieszałam i przelałam do blaszki 21×24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam ok.25 minut w 180 stopniach.

Usmażyłam jabłka

Jabłka pokroiłam w drobną kostkę. Usmażyłam je na patelni z odrobiną wody. Do gorących jabłek wsypałam suchą galaretkę i wymieszałam do jej rozpuszczenia. Odstawiłam do ostygnięcia.

Ubiłam śmietanę.

Śmietanę ubiłam na sztywno z cukrem pudrem. Żelatynę rozpuściłam w 1/5 szklanki gorącej wody i ostudziłam. Dolałam do śmietany i ubijałam jeszcze chwilkę.

Przełożyłam ciasto.

Na biszkopt wyłożyłam tężejące jabłka a na jabłka ubitą śmietanę.  Odstawiłam w zimne miejsce do całkowitego stężenia.
Po tym czasie posypałam słodkim kakao.

Notatki:
* można posypać ciasto zwykłym kakao, ja użyłam tego co tylko rozpuszcza się w mleku i nie gotuje
* zamiast agrestowych można użyć galaretek cytrynowych, albo wymieszać smaki
* jak już wyłożyłam ubitą śmietanę na jabłka nie równałam powierzchni, łyżką robiłam górki
* śmietanę ubijałam również ze śmietan-fixem, tym razem dodałam żelatyny

Smacznego!
Lidka

4.1 16 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
4 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Słodko Słodka
4 lat temu

Czyli tzw.szarlotka królewska,polecam,bardzo smaczne i szybkie ciasto 🙂

AleTorcik
4 lat temu

Wygląda bardzo ładnie, muszę to przetestować! 🙂

iza
4 lat temu

bardzo ładnie wygląda, od dawna mam chęć na podobne ciasto i muszę wreszcie zrobić

Irena - Hooltaye w podróży

Ja nie będę robiła. Co z tego, że wygląda świetnie, jak ja nie umiem piec. Ciasta owocowe jadam, jeszcze z galaretką agrestową, miam.
Taki jabłecznik to sama pychota.

Translate »
4
0
Would love your thoughts, please comment.x