Surówka siedmiodniówka to surówka z białej kapusty, która najbardziej smakuje po kilku dniach od zrobienia. Bardzo smaczny i zdrowy dodatek do obiadu.
Nie ma tu wyszukanych składników i przygotowuje się ją bardzo szybko, trzeba tylko cierpliwie poczekać aż odstoi swój czas w lodówce.
Finalnie przełożyłam ją do zamkniętego słoja, ale możecie przechowywać ją również w misce czy innym naczyniu.
Składniki:
* 1 kg kapusty białej
* 1 papryka
* 1 pęczek natki pietruszki
* 2 marchewki
Zalewa:
* 1/2 szklanki oleju
* 1/2 szklanki octu
* 4 łyżki cukru
* 1 łyżeczka soli
* 1/2 łyżeczki pieprzu
* 1 łyżka startego korzenia selera
Kapustę poszatkowałam, marchew starłam na tarce o dużych oczkach, paprykę pokroiłam w kosteczkę a natkę drobno posiekałam. Przełożyłam wszystko do jednej miski.
Składniki na zalewę zagotowałam i gorącą wlałam do miski z kapustą. Dokładnie wymieszałam, przełożyłam do dużego słoja i wstawiłam do lodówki.
Smacznego!
Lidka
bardzo fajna ta surówka
A czy można ją zapasteryzowac?
Nie próbowałam, ale zaręczam, że w lodówce postoi dość długo i im dłużej stoi tym lepsza. Wydaje mi się jednak, że zapasteryzować spróbować można, ale niech puści soki to dopiero wtedy.
Ile czasu od zrobienia,mozna przechowywac
Do tygodnia w chłodnym miejscu spokojnie powinna wytrzymać, jeśli oczywiście zostanie coś 🙂
Pasteryzowana nie jest już taka smaczna.
Siedmiodnówka… To przeraża, czekanie nigdy nie było moja mocna stroną, ale podejrzewam, że warto, zdjęcie zapowiada pychotkę.
Iwonko, bo jest bardzo smaczna 😀
Potwierdzam, jest bardzo dobra,ja ten orzepis wzbogaciłam o zabek czosnku ,wyciskam po dodaniu zalewy. Bardzo często ja robię,plus taki ze mogę wcześniej zrobic surówkę do obiadu.
Oczywiście! Najważniejsze, żeby robić tak, by smakowało. A surówka to fakt, smaczna! Dziekuję za opinię i podzieleniem się pomysłem na wzbogacenie smaku surówki :*