Surówka siedmiodniówka

Autor Pieprzyć z Fantazją

Surówka siedmiodniówka to surówka z białej kapusty, która najbardziej smakuje po kilku dniach od zrobienia. Bardzo smaczny i zdrowy dodatek do obiadu.
Nie ma tu wyszukanych składników i przygotowuje się ją bardzo szybko, trzeba tylko cierpliwie poczekać aż odstoi swój czas w lodówce.
Finalnie przełożyłam ją do zamkniętego słoja, ale możecie przechowywać ją również w misce czy innym naczyniu.

Składniki:
* 1 kg kapusty białej
* 1 papryka
* 1 pęczek natki pietruszki
* 2 marchewki
Zalewa:
* 1/2 szklanki oleju
* 1/2 szklanki octu
* 4 łyżki cukru
* 1 łyżeczka soli
* 1/2 łyżeczki pieprzu
* 1 łyżka startego korzenia selera

Kapustę poszatkowałam, marchew starłam na tarce o dużych oczkach, paprykę pokroiłam w kosteczkę a natkę drobno posiekałam. Przełożyłam wszystko do jednej miski.
Składniki na zalewę zagotowałam i gorącą wlałam do miski z kapustą. Dokładnie wymieszałam, przełożyłam do dużego słoja i wstawiłam do lodówki.

Smacznego!
Lidka

3.6 62 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
10 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
iza
2 lat temu

bardzo fajna ta surówka

Mloda
Mloda
2 lat temu

A czy można ją zapasteryzowac?

Barbara
Barbara
11 miesięcy temu

Ile czasu od zrobienia,mozna przechowywac

Danuta
Danuta
7 miesięcy temu

Pasteryzowana nie jest już taka smaczna.

Iwona Banach
1 rok temu

Siedmiodnówka… To przeraża, czekanie nigdy nie było moja mocna stroną, ale podejrzewam, że warto, zdjęcie zapowiada pychotkę.

Ana
Ana
4 miesięcy temu
Reply to  Iwona Banach

Potwierdzam, jest bardzo dobra,ja ten orzepis wzbogaciłam o zabek czosnku ,wyciskam po dodaniu zalewy. Bardzo często ja robię,plus taki ze mogę wcześniej zrobic surówkę do obiadu.

Translate »
10
0
Would love your thoughts, please comment.x