Surówka siedmiodniówka to surówka z białej kapusty, która najbardziej smakuje po kilku dniach od zrobienia. Bardzo smaczny i zdrowy dodatek do obiadu.
Nie ma tu wyszukanych składników i przygotowuje się ją bardzo szybko, trzeba tylko cierpliwie poczekać aż odstoi swój czas w lodówce.
Finalnie przełożyłam ją do zamkniętego słoja, ale możecie przechowywać ją również w misce czy innym naczyniu.
Składniki:
* 1 kg kapusty białej
* 1 papryka
* 1 pęczek natki pietruszki
* 2 marchewki
Zalewa:
* 1/2 szklanki oleju
* 1/2 szklanki octu
* 4 łyżki cukru
* 1 łyżeczka soli
* 1/2 łyżeczki pieprzu
* 1 łyżka startego korzenia selera
Kapustę poszatkowałam, marchew starłam na tarce o dużych oczkach, paprykę pokroiłam w kosteczkę a natkę drobno posiekałam. Przełożyłam wszystko do jednej miski.
Składniki na zalewę zagotowałam i gorącą wlałam do miski z kapustą. Dokładnie wymieszałam, przełożyłam do dużego słoja i wstawiłam do lodówki.
Smacznego!
Lidka
bardzo fajna ta surówka
A czy można ją zapasteryzowac?
Nie próbowałam, ale zaręczam, że w lodówce postoi dość długo i im dłużej stoi tym lepsza. Wydaje mi się jednak, że zapasteryzować spróbować można, ale niech puści soki to dopiero wtedy.
Ile czasu od zrobienia,mozna przechowywac
Do tygodnia w chłodnym miejscu spokojnie powinna wytrzymać, jeśli oczywiście zostanie coś 🙂
Pasteryzowana nie jest już taka smaczna.
Pasteryzowana już nie jest tak pyszna.
Siedmiodnówka… To przeraża, czekanie nigdy nie było moja mocna stroną, ale podejrzewam, że warto, zdjęcie zapowiada pychotkę.
Iwonko, bo jest bardzo smaczna 😀
Potwierdzam, jest bardzo dobra,ja ten orzepis wzbogaciłam o zabek czosnku ,wyciskam po dodaniu zalewy. Bardzo często ja robię,plus taki ze mogę wcześniej zrobic surówkę do obiadu.
Oczywiście! Najważniejsze, żeby robić tak, by smakowało. A surówka to fakt, smaczna! Dziekuję za opinię i podzieleniem się pomysłem na wzbogacenie smaku surówki :*