Drób

Mięso drobiowe w słoikach

Pinterest LinkedIn Tumblr

Mięso drobiowe w słoikach to nie lada przysmak, pachnące i bardzo smaczne. Świetnie smakuje z pajdą chleba, bardzo fajny pomysł na przechowanie mięsa na daleką podróż czy na wczasy pod chmurką.
Na moim blogu możecie znaleźć również przepis na mięso wieprzowe w słoikach, również pyszne i aromatyczne.
Przygotowane w ten sposób mięso można przechowywać dłuższy czas, nawet do 2 miesięcy, oczywiście istotne jest w jakich warunkach, najlepsze warunki to chłodne i ciemne miejsce.
Przyprawiłam mięso wedle własnego smaku, możecie dodać jakąś swoją ulubioną przyprawę, np. jakieś zioła.
Z 1 kilograma mięsa wyszło mi 4 słoiki po 250 ml.
Co do samego mięsa, miałam gotowe bez kości mięso z nogi kurczaka, jeśli macie całe ćwiartki, to trzeba wyjąć kości, pokroić mięso na mniejsze kawałki nawet razem ze skórą.

Składniki:
*1 kg mięsa drobiowego np. z ćwiartek
* 1 łyżka żelatyny (lekko z górką)
* 1 łyżka soli
* 1 łyżka czosnku granulowanego
* 1 łyżeczka czarnego pieprzu
* 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
* 1/3 łyżeczki papryki ostrej
* ziele angielskie
* liść laurowy

Mięso pokroiłam w drobniejsze kawałki, oprószyłam przyprawami i dodałam suchą żelatynę, wymieszałam.
Nałożyłam do słoików pozostawiając ok. 3 cm wolnego miejsca od góry mierząc od krawędzi słoika. Do każdego słoika dodałam po 2 kulki ziela angielskiego i po niedużym kawałku liścia laurowego. Do każdego słoika wlałam ok. 4-5 łyżek wody.
Słoiki zakręciłam i wstawiłam do garnka, wlałam zimnej wody do 3/4 wysokości słoików i nastawiłam na gotowanie.
Od momentu zagotowania wody słoiki gotowałam 1 godzinę. Po tym czasie wyłączyłam ogień pod garnkiem i pozostawiłam do następnego dnia. Na drugi dzień gotowałam 40 minut, wyłączyłam ogień pod garnkiem i pozostawiłam w garnku słoiki do następnego dnia. Trzeci dzień był ostatnim dniem gotowania, tym razem zajęło mi to 30 minut. Pozostawiłam słoiki w wodzie do jej ostygnięcia, następnie wyjęłam i odstawiłam w chłodne miejsce by galaretka w słoikach stężała.

Smacznego!
Lidka

4 11 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
3 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Kaha87ha
Kaha87ha
1 miesiąc temu

Dlaczego wlewa się wodę do słoika?

Last edited 1 miesiąc temu by Kaha87ha
Irena - Hooltaye w podróży

Pamiętam , jak Mama robiła tak słoiki na zimę. Kaszankę, salceson, kiełbasę, mięso wieprzowe. To było znakomite na kanapki i na ciepło.
Super pomysł z mięsa kurzęcego. Zawsze jest zapas na czarną godzinę 🙂

3
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x