Mięso drobiowe w słoikach

Autor Pieprzyć z Fantazją

Mięso drobiowe w słoikach to nie lada przysmak, pachnące i bardzo smaczne. Świetnie smakuje z pajdą chleba, bardzo fajny pomysł na przechowanie mięsa na daleką podróż czy na wczasy pod chmurką.
Na moim blogu możecie znaleźć również przepis na mięso wieprzowe w słoikach, również pyszne i aromatyczne.
Przygotowane w ten sposób mięso można przechowywać dłuższy czas, nawet do 2 miesięcy, oczywiście istotne jest w jakich warunkach, najlepsze warunki to chłodne i ciemne miejsce.
Przyprawiłam mięso wedle własnego smaku, możecie dodać jakąś swoją ulubioną przyprawę, np. jakieś zioła.
Z 1 kilograma mięsa wyszło mi 4 słoiki po 250 ml.
Co do samego mięsa, miałam gotowe bez kości mięso z nogi kurczaka, jeśli macie całe ćwiartki, to trzeba wyjąć kości, pokroić mięso na mniejsze kawałki nawet razem ze skórą.

Składniki:
*1 kg mięsa drobiowego np. z ćwiartek
* 1 łyżka żelatyny (lekko z górką)
* 1 łyżka soli
* 1 łyżka czosnku granulowanego
* 1 łyżeczka czarnego pieprzu
* 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
* 1/3 łyżeczki papryki ostrej
* ziele angielskie
* liść laurowy

Mięso pokroiłam w drobniejsze kawałki, oprószyłam przyprawami i dodałam suchą żelatynę, wymieszałam.
Nałożyłam do słoików pozostawiając ok. 3 cm wolnego miejsca od góry mierząc od krawędzi słoika. Do każdego słoika dodałam po 2 kulki ziela angielskiego i po niedużym kawałku liścia laurowego. Do każdego słoika wlałam ok. 4-5 łyżek wody.
Słoiki zakręciłam i wstawiłam do garnka, wlałam zimnej wody do 3/4 wysokości słoików i nastawiłam na gotowanie.
Od momentu zagotowania wody słoiki gotowałam 1 godzinę. Po tym czasie wyłączyłam ogień pod garnkiem i pozostawiłam do następnego dnia. Na drugi dzień gotowałam 40 minut, wyłączyłam ogień pod garnkiem i pozostawiłam w garnku słoiki do następnego dnia. Trzeci dzień był ostatnim dniem gotowania, tym razem zajęło mi to 30 minut. Pozostawiłam słoiki w wodzie do jej ostygnięcia, następnie wyjęłam i odstawiłam w chłodne miejsce by galaretka w słoikach stężała.

Smacznego!
Lidka

3.7 32 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
13 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Kaha87ha
Kaha87ha
2 lat temu

Dlaczego wlewa się wodę do słoika?

Last edited 2 lat temu by Kaha87ha
Irena - Hooltaye w podróży

Pamiętam , jak Mama robiła tak słoiki na zimę. Kaszankę, salceson, kiełbasę, mięso wieprzowe. To było znakomite na kanapki i na ciepło.
Super pomysł z mięsa kurzęcego. Zawsze jest zapas na czarną godzinę 🙂

maria
maria
1 rok temu

czy moge najpier usmazyc filety a pózniej robic jak jest napisane

Krzysztof
Krzysztof
1 rok temu

super koreluje przepis na kurczaka razem z reklamą grzybicy paznokci i krzywymi zżółkłymi paluchami ze zgniłymi pazurami …brawo

Jolanta
Jolanta
1 rok temu
Reply to  Krzysztof

Masz chorą wyobraźnię. Wyhamuj.

DonG
DonG
10 miesięcy temu
Reply to  Krzysztof

Reklamy dobiera Twoja przeglądarka do wcześniej wyszukiwanych treści – zanim zaczniesz chlapać błotem, sprawdź czystość swojego obejścia 😉👍

Bogna
Bogna
8 miesięcy temu
Reply to  Krzysztof

A swoją drogą, to dziwne… reklamy nie są przypadkowe, przeważnie są „dedykowane”… są pokłosiem ciasteczek 😊 musiał Pan szukać w necie jakichś informacji na temat grzybicy. U mnie na orzyklad wyświetlają się reklamy pewnego sklepu z odzieżą dla dzieci

Joanna
Joanna
2 miesięcy temu
Reply to  Krzysztof

Każdy widzi inne reklamy. Twoje zależą od tego co Ty sama ostatnio ogladałeś. Teraz wiemy, że interesuje Ciebie temat grzybicy

Ann
Ann
11 miesięcy temu

Pani miała małe słoiki 250 ml z tego co pisze,jak obliczyć czas tyndylizacjinna większe 400ml słoiki z mięsem? Drugie pytanie ile takie mięso drobiowe ( u mnie pierś z kurczaka) może stać?

Translate »
13
0
Would love your thoughts, please comment.x