Mięso drobiowe w słoikach

Autor Pieprzyć z Fantazją

Mięso drobiowe w słoikach to nie lada przysmak, pachnące i bardzo smaczne. Świetnie smakuje z pajdą chleba, bardzo fajny pomysł na przechowanie mięsa na daleką podróż czy na wczasy pod chmurką.
Na moim blogu możecie znaleźć również przepis na mięso wieprzowe w słoikach, również pyszne i aromatyczne.
Przygotowane w ten sposób mięso można przechowywać dłuższy czas, nawet do 2 miesięcy, oczywiście istotne jest w jakich warunkach, najlepsze warunki to chłodne i ciemne miejsce.
Przyprawiłam mięso wedle własnego smaku, możecie dodać jakąś swoją ulubioną przyprawę, np. jakieś zioła.
Z 1 kilograma mięsa wyszło mi 4 słoiki po 250 ml.
Co do samego mięsa, miałam gotowe bez kości mięso z nogi kurczaka, jeśli macie całe ćwiartki, to trzeba wyjąć kości, pokroić mięso na mniejsze kawałki nawet razem ze skórą.

Składniki:
*1 kg mięsa drobiowego np. z ćwiartek
* 1 łyżka żelatyny (lekko z górką)
* 1 łyżka soli
* 1 łyżka czosnku granulowanego
* 1 łyżeczka czarnego pieprzu
* 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
* 1/3 łyżeczki papryki ostrej
* ziele angielskie
* liść laurowy

Mięso pokroiłam w drobniejsze kawałki, oprószyłam przyprawami i dodałam suchą żelatynę, wymieszałam.
Nałożyłam do słoików pozostawiając ok. 3 cm wolnego miejsca od góry mierząc od krawędzi słoika. Do każdego słoika dodałam po 2 kulki ziela angielskiego i po niedużym kawałku liścia laurowego. Do każdego słoika wlałam ok. 4-5 łyżek wody.
Słoiki zakręciłam i wstawiłam do garnka, wlałam zimnej wody do 3/4 wysokości słoików i nastawiłam na gotowanie.
Od momentu zagotowania wody słoiki gotowałam 1 godzinę. Po tym czasie wyłączyłam ogień pod garnkiem i pozostawiłam do następnego dnia. Na drugi dzień gotowałam 40 minut, wyłączyłam ogień pod garnkiem i pozostawiłam w garnku słoiki do następnego dnia. Trzeci dzień był ostatnim dniem gotowania, tym razem zajęło mi to 30 minut. Pozostawiłam słoiki w wodzie do jej ostygnięcia, następnie wyjęłam i odstawiłam w chłodne miejsce by galaretka w słoikach stężała.

Smacznego!
Lidka

3.9 21 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
12 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Kaha87ha
Kaha87ha
1 rok temu

Dlaczego wlewa się wodę do słoika?

Last edited 1 rok temu by Kaha87ha
Irena - Hooltaye w podróży

Pamiętam , jak Mama robiła tak słoiki na zimę. Kaszankę, salceson, kiełbasę, mięso wieprzowe. To było znakomite na kanapki i na ciepło.
Super pomysł z mięsa kurzęcego. Zawsze jest zapas na czarną godzinę 🙂

maria
maria
1 rok temu

czy moge najpier usmazyc filety a pózniej robic jak jest napisane

Krzysztof
Krzysztof
6 miesięcy temu

super koreluje przepis na kurczaka razem z reklamą grzybicy paznokci i krzywymi zżółkłymi paluchami ze zgniłymi pazurami …brawo

Jolanta
Jolanta
4 miesięcy temu
Reply to  Krzysztof

Masz chorą wyobraźnię. Wyhamuj.

DonG
DonG
2 miesięcy temu
Reply to  Krzysztof

Reklamy dobiera Twoja przeglądarka do wcześniej wyszukiwanych treści – zanim zaczniesz chlapać błotem, sprawdź czystość swojego obejścia 😉👍

Bogna
Bogna
10 dni temu
Reply to  Krzysztof

A swoją drogą, to dziwne… reklamy nie są przypadkowe, przeważnie są „dedykowane”… są pokłosiem ciasteczek 😊 musiał Pan szukać w necie jakichś informacji na temat grzybicy. U mnie na orzyklad wyświetlają się reklamy pewnego sklepu z odzieżą dla dzieci

Ann
Ann
2 miesięcy temu

Pani miała małe słoiki 250 ml z tego co pisze,jak obliczyć czas tyndylizacjinna większe 400ml słoiki z mięsem? Drugie pytanie ile takie mięso drobiowe ( u mnie pierś z kurczaka) może stać?

Translate »
12
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x