Mięsa

Mięso w słoikach

Pinterest LinkedIn Tumblr

Mięso w słoikach to nie lada przysmak. Aromatyczne, rozpływające się w ustach z pyszną galaretką.
Podczas przygotowania mięsa do słoików ważne jest by dodać sporo tłustego. Stąd też w moich składnikach podgardle czy boczek. Bez dodatku tłustych kawałków mięso będzie za suche. Przyprawiłam je prostymi przyprawami i to była najlepsza decyzja. Smak własnie tkwi w prostocie. Bez ulepszaczy i tylko sól, czosnek czy majeranek.
Zachęcam by takie mięso zrobić. Świetnie sprawdza się na dalekie wyjazdy, na kolację, śniadanie na wtedy kiedy mamy potrzebę i ochotę.

-mięso wieprzowe-

Składniki:
* 60 dkg podgardla
* 70-80 dkg łopatki
* 50 dkg boczku
* 70 dkg karczku
* 8 kulek ziela angielskiego
* 5 liści laurowych
* 1 główka czosnku
* majeranek
* sól, pieprz

Mięso umyłam i pokroiłam w kostkę ok. 2 cm. Dodałam do mięsa sól (niecałe 2 łyżki), 1 łyżeczkę majeranku, pokrojone w plasterki ząbki czosnku, ziele i liść laurowy. Pieprzu dodałam odrobinę. Wymieszałam wszystko i odstawiłam na noc w zimne miejsce.
Na drugi dzień nakładałam mięso ciasno do słoików. Upychałam je. Dolałam odrobinę wody (ok. 5 łyżek).
Zakręciłam pokrywką słoiki i wstawiłam do garnka. Zalałam zimną wodą do 3/4 wysokości słoików i włączyłam ogień pod garnkiem. Gotowałam 1h 30 min. jednego dnia i na drugi dzień powtórzyłam czynność.
Smacznego!
Lidka

Pojawia się dużo pytań, więc napiszę tu.
* gotowałam przez półtorej godziny jednego dnia i przez półtorej godziny drugiego dnia
* jeśli chcemy mieć galaretkę w słoikach na górze to dolać do np. słoika o pojemności 0,5 l ok. 4 -5 łyżek wody
* jeśli chcemy mniej tłuste mięsko w słoikach to dodać mniej np. podgardla i w zamian za to dodać więcej łopatki, można kombinować z ilością poszczególnych mięs, coś dodać coś ująć

 

4.1 28 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
94 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Ewa
Ewa
10 miesięcy temu

Co oznacza 1.3 dnia?

Magda
Magda
10 miesięcy temu

Ile gotować? 1,30 – półtorej godziny i drugi dzień również półtorej godziny? Nie wiem, czy dobrze zrozumiałam.

Beki
Beki
10 miesięcy temu
Reply to  Magda

Tak trzeba. Musi w środku mięsko się udusić żeby było miękkie.

iza
iza
10 miesięcy temu

ale pyszności!!! takie mięso ze słoika bardzo lubię

Bogusia
Bogusia
10 miesięcy temu

Czy dobrze rozumiem, że surowe mięso upychała Pani do słoików, a następnie zalała wodą i wstawiła do garnka słoiki i tak gotowała?

Marta
Marta
10 miesięcy temu

Dlaczego mięso nie było wcześniej usmażone? Zmielone ? Nie znam się po prostu jadłam kiedyś że sklepu coś w tym stylu i tam nie było w kawałkach..

GRZEGORZ
GRZEGORZ
8 miesięcy temu

ZROBIŁEM DZIŚ TAKIE SMAKOWITE CUDO, WEDŁÓG PRZEPISU, SMAKOWAŁEM SUROWE, BARDZO DOBRE ZOBACZĘ ZA 2 DNI CO MI WYJDZIE PÓŹNIEJ NAPISZE, GRZEGORX

Jolanta
Jolanta
10 miesięcy temu
Reply to  Marta

Moja mama też nakładała surowe mięso,w kawałkach,do słoików.Później pasteryzowała długo w piekarniku.Można mielić,jak ktoś chce.

Dee
Dee
10 miesięcy temu
Reply to  Marta

Takiego mięsa się nie smaży.

Krystvna
Krystvna
10 miesięcy temu

Robię to mięso bez czosnku gotuje ponad dwie godziny i bez wody. jednego.dnia.i.drugiego dnia

Misia
Misia
10 miesięcy temu

Ale surowe mięso tak?

Justyna
Justyna
10 miesięcy temu
Reply to  Bogusia

Bez wody w sloiku.gogowala mięso które jest zamknięte w słoiku.

Justyna
Justyna
10 miesięcy temu
Reply to  Justyna

Gotowała poprostu słoiki z miesem

Anna
Anna
10 miesięcy temu

Witam. Ile wychodzi słoików z podanych proporcji?

Karolina
Karolina
10 miesięcy temu

Witam, jak długo można przechowywać takie słoiki?

Irena
Irena
10 miesięcy temu

Mogą stać 1 rok

Radio
Radio
8 miesięcy temu
Reply to  Karolina

Ja zrobiłem eksperyment. W 2014 roku zrobiłem łopatkę z odrobiną karkówki w słoikach. Prawie tak samo jak w tym przepisie. Zamiast czosnku swieżego dałem czosnek granulowany i tyndalizowałem trzy razy. Mamy 2020 i jeden słoik z 2014 stoi w suchym ciemnym i w miarę chłodnym pomieszczeniu – garażu. Kolor taki jak w 2014, denko wklęsłe, nic nie wskazuje na zepsucie. Przedostatni z tych słoików otworzyłem w 2018 czyli 4 lata po zrobieniu i jeszcze raz powtarzam nigdy słoiki nie stały w lodówce… Smakowało tak jakbym zrobił to wczoraj. Ważne jest trzykrotne tyndalizowanie i szczelny słoik… no i oczywiscie dobre mięsko…… Czytaj więcej »

Sophia
Sophia
8 miesięcy temu
Reply to  Radio

Masz racje na wsi zawsze robili w sloiki i bylo pyszne i stalo dlugo! Pozdrawiam

Iza
Iza
10 miesięcy temu

Hej. Ile słoików wychodzi z porcji którą podadłaś?

Agna
Agna
10 miesięcy temu

Jak długo to mięso się utrzyma ? Czy musi być w lodówce ?

Emilian
Emilian
10 miesięcy temu

Dobrze jest jeszcze przed upchaniem do słoików mięsko delikatnie obsmarzyć na smalcu , jest wtedy jeszcze lepszy smak.

Stanisław
Stanisław
10 miesięcy temu
Reply to  Emilian

To profanacja. Obsmażyć to można kotlety lub zrazy. Z mięsa i przypraw powinny się wolniutko wydzielać podczas pasteryzacji aromat i smak. Kiedy mięso smażymy zmienia ono swoje właściwości, konsystencje nie wspominając o smaku. Farsz do kiełbasy przed wędzeniem i napełnieniem flaka też Pan smaży ?

Andrzej
10 miesięcy temu

Ja daje zawszę sloniny też i jest galaretka na spodzie smalczyk na górze i nie gotuję tylko zapiekam słoiki w piekarniku

Krzysztof
Krzysztof
10 miesięcy temu
Reply to  Andrzej

Witam. Jak długo pieczesz te słoiki i w jakiej temperaturze?

Elżbieta
Elżbieta
10 miesięcy temu

Aż ślinka leci

Halina
Halina
10 miesięcy temu

Zamiast kawałków mięso można skręcić jak na mielone doprawić solą pieprzem majerankiem i dodać trochę wody i zagotować w słoikach 2 godziny

Magdalena
Magdalena
10 miesięcy temu

Witam. Jak Pani włoźyła to ugotowne mięso do słoików to zalała Pani je później pozostałościa wody z garnka w którym gotowała Pani mięso jeśli tak to do jakiej wysokosci? Bo z tego co czytałam to wlozyła Pani tylko ugotowane mieso do sloikow i pisze ze mozna dodac tylko 4 łyżki zimnej wody.Nie wlewa pani pozostałej wody do słoikow ktora została z ugotowanego miesa, nie jest ono suche?

Sikorkowe Pasje
10 miesięcy temu

Domowy rarytas jak się patrzy. W sumie idealny jak gdzieś jedziemy w podróż. Dziękuję za prosty przepis z którego chętnie skorzystam.

Małgorzata
10 miesięcy temu

Domowe wędliny niezaprzeczalnie są o wiele lepsze od tych sklepowych. Sama już od dłuższego czasu nie kupuję, tylko robię w domu. Takie mięso w słoiku też robiłam i jest na prawdę rewelacyjne! Teraz ze względów zdrowotnych robię mięsa pieczone bądź w szynkowarze, ale tęsknię za tym smakiem…

Aga
Aga
10 miesięcy temu
Reply to  Małgorzata

Czy czosnek nie szkodzi?

Barbara
Barbara
10 miesięcy temu

Taki sposób na przechowywanie mięsa miała moja mama w dawnych latach jak nie było jeszcze lodówek

Anna
Anna
10 miesięcy temu

Super przepis; bez udziwnień i kombinacji. Potrzebuję jednak sposobu, aby takie słoiczki postały chociaż 3 miesiące i później mnie nie otruły 🙂 Jeśli będę wekowała 3 albo 4 dni..?

Małgorzata
Małgorzata
12 dni temu
Reply to  Anna

Poczytaj o tyndalizacji. Tylko tyndalizacja zabija przetrwalniki bakterii.

Elżbieta
Elżbieta
10 miesięcy temu

Wszystko to fajnie się czyta, ale jestem mocno starszej daty i pamiętam kartki na mięso – cale 2,5 kg na łepka. Wiadomo że zamawiało się wtedy ćwiartkę świniaka i całe to mięsiwo trzeba było przechować na dłużej a zamrażarki były wtedy jedynie w sklepach, w domach nie bo nawet kupno zwykłej lodówki było sukcesem. Mam duże doświadczenie w konserwowaniu mięs różnych- gotowanych, pieczonych , smażonych a i pasztetów i białej kiełbasy domowej roboty również. W związku z tym z całą pewnością że jeśli chciałam mieć na dłużej takie przetwory z mięsa to należy słoiki pasteryzować TRZYKROTNIE a czas zależy od… Czytaj więcej »

Katarzyna
10 miesięcy temu

Fajny pomysł, dobra alternatywa dla osób które lubią smak mięsa z puszki

ala
ala
10 miesięcy temu
Reply to  Katarzyna

W słoikach nie ma smaku puszki

Beata
Beata
10 miesięcy temu

witam czy słoiki muszą stać w lodówce?

Bożena
Bożena
10 miesięcy temu

A czy można użyc szybkowara do podgotowania mięska

Bożena
Bożena
10 miesięcy temu

A czy można poddusić mięsko w szybkowarze

Renata
Renata
10 miesięcy temu

Jeśli nie kupię podgardla to czym można go zastapic

Kiler51
Kiler51
10 miesięcy temu

Palce lizac,pamietam ten smak z dziecinstwa,wtedy nie bylo lidowek

iza
iza
10 miesięcy temu

uwielbiam takie mięso

Łukasz
Łukasz
9 miesięcy temu

Mam pytanie, czy te listki laurowe, ziele angielskie to przed wkładaniem do słoików wyciągamy czy zostawiamy i z nimi wekujemy?

Justyna
Justyna
9 miesięcy temu

A czy po wekowaniu pierwszego dnia wstawia Pani to mięso do lodówki czy już nie trzeba?

Zufi.pl
9 miesięcy temu

Nigdy nie robiłam i dlatego bardzo chętnie wypróbuję twój przepis. Mój małżon uwielbia tekie sloikowe cuda. Myślę, że bylby zadowolony, gdybym zaskoczyła go własnym wyrobem.

Irena-Hooltayewpodróży
9 miesięcy temu

Takie mięsko w słoikach pamiętam z dzieciństwa.Mama robiła i wstawiała do piwnicy.
Ja się tam ciągle zakradałam i je wyżerałam.
Ten smak pamiętam do dzisiaj.
Dzisiaj jestem za leniwa na zrobienie takiego dania, ale poczytam i pooglądam z przyjemnością-)

lonel
lonel
9 miesięcy temu

Wszedzie podają ze pasteryzuje sie 3 dni a nie 2 dni..czy dwa to nie za mało?

Di bloguje
8 miesięcy temu

Muszę przetestować Twój przepis, bo mięsko wygląda apetycznie.

Maagis
Maagis
8 miesięcy temu

Czy będzie różnica jeśli zagotuje słoiki rano i wieczorem zamiast przez dwa dni?

Krzysztof
Krzysztof
8 miesięcy temu

Tyndalizacja, pasteryzacja frakcjonowana – metoda konserwacji żywności, która polega na trzykrotnej pasteryzacji przeprowadzanej co 24 godziny. Słój 1,5l 120 + 80 + 60 minut Słój 1l. 90 + 60 + 45 minut Słój 500ml 60 + 40 + 30 minut Mechanizm działania: pierwsza pasteryzacja zabija głównie formy wegetatywne, nie jest w stanie zabić niektórych firm przetrwalnych. Po upływie doby, pod wpływem impulsu termicznego z przetrwalników rozwijają się kolejne formy wegetatywne bakterii, które giną po drugiej pasteryzacji. trzecia pasteryzacja działa podobnie jak druga, zabijając ewentualne opóźnione bakterie. Po trzeciej pasteryzacji trwałość produktu wynosi 6 miesiecy i można go przechowywać bez lodówki.… Czytaj więcej »

Iwona
Iwona
8 miesięcy temu

Najlepsza jest sól zmiekczjaca mięso i czosnek suszony wtedy mięso nie robi się sine . Ja gotuję od razu 3 godziny i zostawiam w garnku aż ostygną dopiero wtedy chowam do piwnicy .

Jarek
Jarek
8 miesięcy temu

Witam.
Ile to może postać?
W lodówce czy nie?

Mariusz
Mariusz
8 miesięcy temu

Gotować do góry wieczkiem czy na dół???

Elizka
Elizka
8 miesięcy temu

Słoiki postawiłaś na dnie garczka, czy na ściereczce?

JAREK
JAREK
8 miesięcy temu

Mięso przed upychaniem w słoikach powinno być dokładnie wyrobione z dodatkiem wody. Przy tej masie mięsa ok.100do120ml Powinno być kleiste. Ja tak zawsze robię i jest pycha!!🍗🥩

Wanda
Wanda
8 miesięcy temu

Zgadza się tez robię takie tuszonki są wspaniałe i wiemy co jemy polecam

Dorota
Dorota
4 miesięcy temu

Czy z mięsa potem mozna zrobić gulasz czy tylko na kanapki ?

Joanna
Joanna
4 miesięcy temu

Mmmniam

Di bloguje
3 miesięcy temu

Lubię takie słoikowe mięcha!

Monika
Monika
1 miesiąc temu

Jak długo można przechowywać takie słoiki?

Maagis
Maagis
1 miesiąc temu

Pierwszy raz robiłam w marcu. Ostatni słoiczek zjadłam w październiku. Co prawda trzymałam w lodówce, ale pół roku i mięsko było nadal pyszne. Właśnie w garnku gotuje następne.

Monika
Monika
1 miesiąc temu

Ja mam pytanie czas gotowania słoików to od momentu zagotowania się czy od momentu włączenia gazu?

Agata
Agata
16 dni temu

Robiłam według przepisu. Wyszło pyszne mięsko. Dziś robię drugi raz. Polecam

94
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x