Mięso w słoikach

Autor

Mięso w słoikach to nie lada przysmak. Aromatyczne, rozpływające się w ustach z pyszną galaretką.
Podczas przygotowania mięsa do słoików ważne jest by dodać sporo tłustego. Stąd też w moich składnikach podgardle czy boczek. Bez dodatku tłustych kawałków mięso będzie za suche. Przyprawiłam je prostymi przyprawami i to była najlepsza decyzja. Smak własnie tkwi w prostocie. Bez ulepszaczy i tylko sól, czosnek czy majeranek.
Zachęcam by takie mięso zrobić. Świetnie sprawdza się na dalekie wyjazdy, na kolację, śniadanie na wtedy kiedy mamy potrzebę i ochotę.

-mięso wieprzowe-

Składniki:
* 60 dkg podgardla
* 70-80 dkg łopatki
* 50 dkg boczku
* 70 dkg karczku
* 8 kulek ziela angielskiego
* 5 liści laurowych
* 1 główka czosnku
* majeranek
* sól, pieprz

Mięso umyłam i pokroiłam w kostkę ok. 2 cm. Dodałam do mięsa sól (niecałe 2 łyżki), 1 łyżeczkę majeranku, pokrojone w plasterki ząbki czosnku, ziele i liść laurowy. Pieprzu dodałam odrobinę. Wymieszałam wszystko i odstawiłam na noc w zimne miejsce.
Na drugi dzień nakładałam mięso ciasno do słoików. Upychałam je. Dolałam odrobinę wody (ok. 5 łyżek).
Zakręciłam pokrywką słoiki i wstawiłam do garnka. Zalałam zimną wodą do 3/4 wysokości słoików i włączyłam ogień pod garnkiem. Gotowałam 1h 30 min. jednego dnia i na drugi dzień powtórzyłam czynność.
Smacznego!
Lidka

Pojawia się dużo pytań, więc napiszę tu.
* gotowałam przez półtorej godziny jednego dnia i przez półtorej godziny drugiego dnia
* jeśli chcemy mieć galaretkę w słoikach na górze to dolać do np. słoika o pojemności 0,5 l ok. 4 -5 łyżek wody
* jeśli chcemy mniej tłuste mięsko w słoikach to dodać mniej np. podgardla i w zamian za to dodać więcej łopatki, można kombinować z ilością poszczególnych mięs, coś dodać coś ująć

 

82
Dodaj komentarz

avatar
39 Comment threads
43 Thread replies
2 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
53 Comment authors
WandaGRZEGORZJAREKElizkaMariusz Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Ewa
Gość
Ewa

Co oznacza 1.3 dnia?

Magda
Gość
Magda

Ile gotować? 1,30 – półtorej godziny i drugi dzień również półtorej godziny? Nie wiem, czy dobrze zrozumiałam.

Beki
Gość
Beki

Tak trzeba. Musi w środku mięsko się udusić żeby było miękkie.

iza
Gość

ale pyszności!!! takie mięso ze słoika bardzo lubię

Bogusia
Gość
Bogusia

Czy dobrze rozumiem, że surowe mięso upychała Pani do słoików, a następnie zalała wodą i wstawiła do garnka słoiki i tak gotowała?

Justyna
Gość
Justyna

Bez wody w sloiku.gogowala mięso które jest zamknięte w słoiku.

Justyna
Gość
Justyna

Gotowała poprostu słoiki z miesem

Anna
Gość
Anna

Witam. Ile wychodzi słoików z podanych proporcji?

Karolina
Gość
Karolina

Witam, jak długo można przechowywać takie słoiki?

Radio
Gość
Radio

Ja zrobiłem eksperyment. W 2014 roku zrobiłem łopatkę z odrobiną karkówki w słoikach. Prawie tak samo jak w tym przepisie. Zamiast czosnku swieżego dałem czosnek granulowany i tyndalizowałem trzy razy. Mamy 2020 i jeden słoik z 2014 stoi w suchym ciemnym i w miarę chłodnym pomieszczeniu – garażu. Kolor taki jak w 2014, denko wklęsłe, nic nie wskazuje na zepsucie. Przedostatni z tych słoików otworzyłem w 2018 czyli 4 lata po zrobieniu i jeszcze raz powtarzam nigdy słoiki nie stały w lodówce… Smakowało tak jakbym zrobił to wczoraj. Ważne jest trzykrotne tyndalizowanie i szczelny słoik… no i oczywiscie dobre mięsko…… Czytaj więcej »

Sophia
Gość
Sophia

Masz racje na wsi zawsze robili w sloiki i bylo pyszne i stalo dlugo! Pozdrawiam

Iza
Gość
Iza

Hej. Ile słoików wychodzi z porcji którą podadłaś?

Agna
Gość
Agna

Jak długo to mięso się utrzyma ? Czy musi być w lodówce ?

Emilian
Gość
Emilian

Dobrze jest jeszcze przed upchaniem do słoików mięsko delikatnie obsmarzyć na smalcu , jest wtedy jeszcze lepszy smak.

Stanisław
Gość
Stanisław

To profanacja. Obsmażyć to można kotlety lub zrazy. Z mięsa i przypraw powinny się wolniutko wydzielać podczas pasteryzacji aromat i smak. Kiedy mięso smażymy zmienia ono swoje właściwości, konsystencje nie wspominając o smaku. Farsz do kiełbasy przed wędzeniem i napełnieniem flaka też Pan smaży ?

Andrzej
Gość

Ja daje zawszę sloniny też i jest galaretka na spodzie smalczyk na górze i nie gotuję tylko zapiekam słoiki w piekarniku

Krzysztof
Gość
Krzysztof

Witam. Jak długo pieczesz te słoiki i w jakiej temperaturze?

Elżbieta
Gość
Elżbieta

Aż ślinka leci

Halina
Gość
Halina

Zamiast kawałków mięso można skręcić jak na mielone doprawić solą pieprzem majerankiem i dodać trochę wody i zagotować w słoikach 2 godziny

Magdalena
Gość
Magdalena

Witam. Jak Pani włoźyła to ugotowne mięso do słoików to zalała Pani je później pozostałościa wody z garnka w którym gotowała Pani mięso jeśli tak to do jakiej wysokosci? Bo z tego co czytałam to wlozyła Pani tylko ugotowane mieso do sloikow i pisze ze mozna dodac tylko 4 łyżki zimnej wody.Nie wlewa pani pozostałej wody do słoikow ktora została z ugotowanego miesa, nie jest ono suche?

Sikorkowe Pasje
Gość

Domowy rarytas jak się patrzy. W sumie idealny jak gdzieś jedziemy w podróż. Dziękuję za prosty przepis z którego chętnie skorzystam.

Małgorzata
Gość

Domowe wędliny niezaprzeczalnie są o wiele lepsze od tych sklepowych. Sama już od dłuższego czasu nie kupuję, tylko robię w domu. Takie mięso w słoiku też robiłam i jest na prawdę rewelacyjne! Teraz ze względów zdrowotnych robię mięsa pieczone bądź w szynkowarze, ale tęsknię za tym smakiem…

Aga
Gość
Aga

Czy czosnek nie szkodzi?

Barbara
Gość
Barbara

Taki sposób na przechowywanie mięsa miała moja mama w dawnych latach jak nie było jeszcze lodówek

Anna
Gość
Anna

Super przepis; bez udziwnień i kombinacji. Potrzebuję jednak sposobu, aby takie słoiczki postały chociaż 3 miesiące i później mnie nie otruły 🙂 Jeśli będę wekowała 3 albo 4 dni..?

Elżbieta
Gość
Elżbieta

Wszystko to fajnie się czyta, ale jestem mocno starszej daty i pamiętam kartki na mięso – cale 2,5 kg na łepka. Wiadomo że zamawiało się wtedy ćwiartkę świniaka i całe to mięsiwo trzeba było przechować na dłużej a zamrażarki były wtedy jedynie w sklepach, w domach nie bo nawet kupno zwykłej lodówki było sukcesem. Mam duże doświadczenie w konserwowaniu mięs różnych- gotowanych, pieczonych , smażonych a i pasztetów i białej kiełbasy domowej roboty również. W związku z tym z całą pewnością że jeśli chciałam mieć na dłużej takie przetwory z mięsa to należy słoiki pasteryzować TRZYKROTNIE a czas zależy od… Czytaj więcej »

Katarzyna
Gość

Fajny pomysł, dobra alternatywa dla osób które lubią smak mięsa z puszki

ala
Gość
ala

W słoikach nie ma smaku puszki

Beata
Gość
Beata

witam czy słoiki muszą stać w lodówce?

Bożena
Gość
Bożena

A czy można użyc szybkowara do podgotowania mięska

Bożena
Gość
Bożena

A czy można poddusić mięsko w szybkowarze

Renata
Gość
Renata

Jeśli nie kupię podgardla to czym można go zastapic

Kiler51
Gość
Kiler51

Palce lizac,pamietam ten smak z dziecinstwa,wtedy nie bylo lidowek

iza
Gość

uwielbiam takie mięso

Łukasz
Gość
Łukasz

Mam pytanie, czy te listki laurowe, ziele angielskie to przed wkładaniem do słoików wyciągamy czy zostawiamy i z nimi wekujemy?

Justyna
Gość
Justyna

A czy po wekowaniu pierwszego dnia wstawia Pani to mięso do lodówki czy już nie trzeba?

Zufi.pl
Gość

Nigdy nie robiłam i dlatego bardzo chętnie wypróbuję twój przepis. Mój małżon uwielbia tekie sloikowe cuda. Myślę, że bylby zadowolony, gdybym zaskoczyła go własnym wyrobem.

Irena-Hooltayewpodróży
Gość

Takie mięsko w słoikach pamiętam z dzieciństwa.Mama robiła i wstawiała do piwnicy.
Ja się tam ciągle zakradałam i je wyżerałam.
Ten smak pamiętam do dzisiaj.
Dzisiaj jestem za leniwa na zrobienie takiego dania, ale poczytam i pooglądam z przyjemnością-)

lonel
Gość
lonel

Wszedzie podają ze pasteryzuje sie 3 dni a nie 2 dni..czy dwa to nie za mało?

Di bloguje
Gość

Muszę przetestować Twój przepis, bo mięsko wygląda apetycznie.

Maagis
Gość
Maagis

Czy będzie różnica jeśli zagotuje słoiki rano i wieczorem zamiast przez dwa dni?

Krzysztof
Gość
Krzysztof

Tyndalizacja, pasteryzacja frakcjonowana – metoda konserwacji żywności, która polega na trzykrotnej pasteryzacji przeprowadzanej co 24 godziny. Słój 1,5l 120 + 80 + 60 minut Słój 1l. 90 + 60 + 45 minut Słój 500ml 60 + 40 + 30 minut Mechanizm działania: pierwsza pasteryzacja zabija głównie formy wegetatywne, nie jest w stanie zabić niektórych firm przetrwalnych. Po upływie doby, pod wpływem impulsu termicznego z przetrwalników rozwijają się kolejne formy wegetatywne bakterii, które giną po drugiej pasteryzacji. trzecia pasteryzacja działa podobnie jak druga, zabijając ewentualne opóźnione bakterie. Po trzeciej pasteryzacji trwałość produktu wynosi 6 miesiecy i można go przechowywać bez lodówki.… Czytaj więcej »

Iwona
Gość
Iwona

Najlepsza jest sól zmiekczjaca mięso i czosnek suszony wtedy mięso nie robi się sine . Ja gotuję od razu 3 godziny i zostawiam w garnku aż ostygną dopiero wtedy chowam do piwnicy .

Jarek
Gość
Jarek

Witam.
Ile to może postać?
W lodówce czy nie?

Mariusz
Gość
Mariusz

Gotować do góry wieczkiem czy na dół???

Elizka
Gość
Elizka

Słoiki postawiłaś na dnie garczka, czy na ściereczce?

JAREK
Gość
JAREK

Mięso przed upychaniem w słoikach powinno być dokładnie wyrobione z dodatkiem wody. Przy tej masie mięsa ok.100do120ml Powinno być kleiste. Ja tak zawsze robię i jest pycha!!🍗🥩

Wanda
Gość
Wanda

Zgadza się tez robię takie tuszonki są wspaniałe i wiemy co jemy polecam

Zobacz także