Mięsa

Szynka gotowana w herbacie (jak wędzona)

Pinterest LinkedIn Tumblr

Szynka gotowana w herbacie wygląda jak wędzona szynka. Przepis na takie wykonanie dała mi koleżanka, najpierw jednak skosztowałam u niej tego wyrobu. Przyznam, że byłam w niemałym szoku, to był bardzo smaczny kawałek wędliny!
Zaczęłam robić ją sama w mojej kuchni.
Co jednak ważne to to, żeby użyć właśnie herbaty Lipton, najbardziej sprawdza się smakowo.
Przyprawiajcie swoimi ulubionymi przyprawami, można użyć do nacierania gotowej przyprawy do mięs, do zalewy dodać jeszcze jakiś ulubiony składnik, ja dodałam tych naturalnych ziół.
Pilnowałam tego, by woda całkiem przykrywała mięso podczas gotowania, dolewałam jeśli była taka potrzeba.
Do wykonania takiej wędliny można użyć schabu , karkówki czy fileta drobiowego.

Składniki:
* 1 kawałek szynki ok. 1 kg – 1,20 kg
* 2 łyżki soli do nacierania mięsa
Na zalewę:
* 5 kulek ziela angielskiego
* 4 liście laurowe
* 4 kulki jałowca
* 2,5 łyżki soli
* 1 łyżka ziaren pieprzu
* 4 ząbki czosnku
* 1 łyżka kolendry
* 6 torebek herbaty Lipton
* 2 -2,5 l wody
Dodatkowo:
* siatka do wędzenia

Na 1 kg mięsa przypada 1 godzina gotowania

Szynkę oczyściłam ze zbędnych błonek i umyłam, natarłam solą i wstawiłam do lodówki na całą noc.
Następnego dnia opłukałam szynkę i włożyłam do siatki wędzarniczej.
W garnku zagotowałam składniki na zalewę i włożyłam torebki herbaty i szynkę. Jeśli woda nie przykrywała całkiem mięsa to dolewałam wody i odrobinę jeszcze soliłam.
Gotowałam tyle i le ważyła szynka, na każdy 1 kg przypadała 1 godzina gotowania. Gdy minął zalecany czas wyłączyłam ogień pod garnkiem i pozostawiłam w nim mięso do ostudzenia się zalewy.

Smacznego!
Lidka

3.8 21 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
20 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
malgosia
malgosia
1 miesiąc temu

a schab tak mozna zrobic

Natalia
Natalia
1 miesiąc temu

Pychotka napewno w en łiked zrobię

Agnieszka
Agnieszka
1 miesiąc temu

A, ja mam pytanie sól zwykła? Do zmiękczania mięsa czy też sól peklowa?

Paweł
Paweł
1 miesiąc temu
Reply to  Agnieszka

Ostrożnie z peklosola jej nie wolno gotować radzę poczytać przed zatruciem

Agnieszka
Agnieszka
1 miesiąc temu
Reply to  Paweł

Dałam sól zmiekczajaca mięso 😉

Barbara
Barbara
1 miesiąc temu

Szynka wygląda jak wędzona ,to prawda ,ale jak smakuje?.Czy cherbata ma na smak znaczący wpływ?

Henryk
Henryk
1 miesiąc temu

Witam
Gotujemy, czy parzymy w 80* C?

Magda
Magda
1 miesiąc temu

A czy musi byc ta siatka koniecznie?

Net
Net
1 miesiąc temu

A czy to jest zwykla herbata czarna? Nie czuc smaku torebek? czy mozna sypana?

tomek
tomek
1 miesiąc temu

może herbatę w torebce zastąpić herbatą wędzoną, wtedy i zapach będzie

Irena - Hooltaye w podróży

O czymś takim nie słyszałam.
Szynka w herbacie. Piszesz, że smakuje, to świetnie.
Ja bym na taki pomysł nie wpadła.
Wygląda znakomicie 🙂

Beata
2 dni temu

Koendra -ziarno czy mielona?

20
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x