Szynka gotowana w herbacie (jak wędzona)

Autor Pieprzyć z Fantazją

Szynka gotowana w herbacie wygląda jak wędzona szynka. Przepis na takie wykonanie dała mi koleżanka, najpierw jednak skosztowałam u niej tego wyrobu. Przyznam, że byłam w niemałym szoku, to był bardzo smaczny kawałek wędliny!
Zaczęłam robić ją sama w mojej kuchni.
Co jednak ważne to to, żeby użyć właśnie herbaty Lipton, najbardziej sprawdza się smakowo.
Przyprawiajcie swoimi ulubionymi przyprawami, można użyć do nacierania gotowej przyprawy do mięs, do zalewy dodać jeszcze jakiś ulubiony składnik, ja dodałam tych naturalnych ziół.
Pilnowałam tego, by woda całkiem przykrywała mięso podczas gotowania, dolewałam jeśli była taka potrzeba.
Do wykonania takiej wędliny można użyć schabu , karkówki czy fileta drobiowego.

Składniki:
* 1 kawałek szynki ok. 1 kg – 1,20 kg
* 2 łyżki soli do nacierania mięsa
Na zalewę:
* 5 kulek ziela angielskiego
* 4 liście laurowe
* 4 kulki jałowca
* 2,5 łyżki soli
* 1 łyżka ziaren pieprzu
* 4 ząbki czosnku
* 1 łyżka kolendry
* 6 torebek herbaty Lipton
* 2 -2,5 l wody
Dodatkowo:
* siatka do wędzenia

Na 1 kg mięsa przypada 1 godzina gotowania

Szynkę oczyściłam ze zbędnych błonek i umyłam, natarłam solą i wstawiłam do lodówki na całą noc.
Następnego dnia opłukałam szynkę i włożyłam do siatki wędzarniczej.
W garnku zagotowałam składniki na zalewę i włożyłam torebki herbaty i szynkę. Jeśli woda nie przykrywała całkiem mięsa to dolewałam wody i odrobinę jeszcze soliłam.
Gotowałam tyle i le ważyła szynka, na każdy 1 kg przypadała 1 godzina gotowania. Gdy minął zalecany czas wyłączyłam ogień pod garnkiem i pozostawiłam w nim mięso do ostudzenia się zalewy.

Smacznego!
Lidka

3.7 262 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
48 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
malgosia
malgosia
4 lat temu

a schab tak mozna zrobic

Natalia
Natalia
4 lat temu

Pychotka napewno w en łiked zrobię

Agnieszka
Agnieszka
4 lat temu

A, ja mam pytanie sól zwykła? Do zmiękczania mięsa czy też sól peklowa?

Paweł
Paweł
4 lat temu
Reply to  Agnieszka

Ostrożnie z peklosola jej nie wolno gotować radzę poczytać przed zatruciem

Agnieszka
Agnieszka
4 lat temu
Reply to  Paweł

Dałam sól zmiekczajaca mięso 😉

Andrzej
Andrzej
2 lat temu
Reply to  Agnieszka

Do zalewy lepiej nie dawać soli peklowej bo szynka będzie mieć gorzki posmak.

Barbara
Barbara
4 lat temu

Szynka wygląda jak wędzona ,to prawda ,ale jak smakuje?.Czy cherbata ma na smak znaczący wpływ?

Henryk
Henryk
4 lat temu

Witam
Gotujemy, czy parzymy w 80* C?

Magda
Magda
4 lat temu

A czy musi byc ta siatka koniecznie?

Net
Net
4 lat temu

A czy to jest zwykla herbata czarna? Nie czuc smaku torebek? czy mozna sypana?

tomek
tomek
4 lat temu

może herbatę w torebce zastąpić herbatą wędzoną, wtedy i zapach będzie

Danuta
Danuta
2 lat temu
Reply to  tomek

Też o tym myślę podzielam pomysł.

Irena - Hooltaye w podróży

O czymś takim nie słyszałam.
Szynka w herbacie. Piszesz, że smakuje, to świetnie.
Ja bym na taki pomysł nie wpadła.
Wygląda znakomicie 🙂

Beata
4 lat temu

Koendra -ziarno czy mielona?

Crabe
Crabe
3 lat temu

Zamiast herbaty można użyć obierki z cebuli

Krystyna
Krystyna
3 lat temu

A można zrobić tak fileta z indyka?

Magdalena
Magdalena
3 lat temu

Rewelacja. Schabik palce lizać. „Sprzedałam” przepis koleżankom i kolegom w pracy. Teraz pół śląsko-morawskich Czech gotuje wieprzowinkę na Pani sposób 😀

Anett
Anett
3 lat temu

Właśnie moja się gotuje

Beata
Beata
3 lat temu
Reply to  Anett

Powiedz i jak wyszła?

Danuta
Danuta
2 lat temu

Gotowałam schab wygląda jak wędzony ale następnym razem dodam do gotowania boczku wędzonego względnie skórkę od boczku powinno nadać lekko wędzony posmak myślę że będzie lepszy.

Sławomir
Sławomir
1 rok temu
Reply to  Danuta

Ja natomiast dałem sól himalajską wędzoną.Którą sam wędziłem .Pychota.

Mariusz
Mariusz
4 miesięcy temu
Reply to  Danuta

Ja nie miałem kolendry i nie znalazłem w lokalnych sklepach, więc dodałem po łyżeczce pieprzu cytrynowego i papryki wędzonej – papryka wędzona może dać porządany efekt, stosuję ją do schabu dziesięciominutowego i ogólnie do zastępowania boczku, więc może się sprawdzi.

Ewa
Ewa
2 lat temu

Zrobiłam dziś ta szynkę… Za mało słona a dodałam.jeszcze dodatkowo łyżkę soli.Mysle że musiałaby się peklowac kilka dni by miała dobry smak.W soli peklowej.byla jedna noc, więc obwódką różowa w środku sine…wygląda nieapetycznie i zresztą tak smakuje, wiór bez smaku.Osobiscie nie polecam szkoda mięsa.

Małgorzata
Małgorzata
1 rok temu

A ja zrobiłam szynkę dzisiaj i jestem zachwycona. Wyszła pyszna. Rewelacyjny sposób na świetną domową, wędlinkę.

Andrzej
Andrzej
1 rok temu

Wygląda smakowicie chciałbym spróbować zrobić zawsze wędze u siebie Mam pytanie czy przygotowujesz mięso wcześniej umieszczając w solance ?

Magda
Magda
11 miesięcy temu

Witam. Czy ta zalewę można użyć drugi raz?

Ewa
Ewa
11 miesięcy temu

Często robię taką szynkę, tylko ja do zalewy daje 3 torebki herbaty. Mięso nacieram solą do peklowania, a przed włożeniem do zalewy je płuczę. Szynka wychodzi przepyszna :⁠-⁠)

Alina
Alina
11 miesięcy temu

Jeżeli mam dwa osobne kawałki mięsa, każde po 1 kg i gotuje je razem w jednym garnku to powinnam gotować 1 godzinę czy 2 godziny?

Iwona
Iwona
9 miesięcy temu

Dzień dobry
Robiłam szynkę wyszła rewelacja . Mam tylko jedno pytanie jak chce ugotować 2 szynki po 1.20 kg czy dodawać 2x składniki na marynatę czy wystarcza 1 porcją.zalać.

Translate »
48
0
Would love your thoughts, please comment.x