Mięsa

Szynka gotowana w herbacie (jak wędzona)

Pinterest LinkedIn Tumblr

Szynka gotowana w herbacie wygląda jak wędzona szynka. Przepis na takie wykonanie dała mi koleżanka, najpierw jednak skosztowałam u niej tego wyrobu. Przyznam, że byłam w niemałym szoku, to był bardzo smaczny kawałek wędliny!
Zaczęłam robić ją sama w mojej kuchni.
Co jednak ważne to to, żeby użyć właśnie herbaty Lipton, najbardziej sprawdza się smakowo.
Przyprawiajcie swoimi ulubionymi przyprawami, można użyć do nacierania gotowej przyprawy do mięs, do zalewy dodać jeszcze jakiś ulubiony składnik, ja dodałam tych naturalnych ziół.
Pilnowałam tego, by woda całkiem przykrywała mięso podczas gotowania, dolewałam jeśli była taka potrzeba.
Do wykonania takiej wędliny można użyć schabu , karkówki czy fileta drobiowego.

Składniki:
* 1 kawałek szynki ok. 1 kg – 1,20 kg
* 2 łyżki soli do nacierania mięsa
Na zalewę:
* 5 kulek ziela angielskiego
* 4 liście laurowe
* 4 kulki jałowca
* 2,5 łyżki soli
* 1 łyżka ziaren pieprzu
* 4 ząbki czosnku
* 1 łyżka kolendry
* 6 torebek herbaty Lipton
* 2 -2,5 l wody
Dodatkowo:
* siatka do wędzenia

Na 1 kg mięsa przypada 1 godzina gotowania

Szynkę oczyściłam ze zbędnych błonek i umyłam, natarłam solą i wstawiłam do lodówki na całą noc.
Następnego dnia opłukałam szynkę i włożyłam do siatki wędzarniczej.
W garnku zagotowałam składniki na zalewę i włożyłam torebki herbaty i szynkę. Jeśli woda nie przykrywała całkiem mięsa to dolewałam wody i odrobinę jeszcze soliłam.
Gotowałam tyle i le ważyła szynka, na każdy 1 kg przypadała 1 godzina gotowania. Gdy minął zalecany czas wyłączyłam ogień pod garnkiem i pozostawiłam w nim mięso do ostudzenia się zalewy.

Smacznego!
Lidka

3.7 39 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
23 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
malgosia
malgosia
3 miesięcy temu

a schab tak mozna zrobic

Natalia
Natalia
3 miesięcy temu

Pychotka napewno w en łiked zrobię

Agnieszka
Agnieszka
3 miesięcy temu

A, ja mam pytanie sól zwykła? Do zmiękczania mięsa czy też sól peklowa?

Paweł
Paweł
3 miesięcy temu
Reply to  Agnieszka

Ostrożnie z peklosola jej nie wolno gotować radzę poczytać przed zatruciem

Agnieszka
Agnieszka
3 miesięcy temu
Reply to  Paweł

Dałam sól zmiekczajaca mięso 😉

Barbara
Barbara
3 miesięcy temu

Szynka wygląda jak wędzona ,to prawda ,ale jak smakuje?.Czy cherbata ma na smak znaczący wpływ?

Henryk
Henryk
3 miesięcy temu

Witam
Gotujemy, czy parzymy w 80* C?

Magda
Magda
3 miesięcy temu

A czy musi byc ta siatka koniecznie?

Net
Net
3 miesięcy temu

A czy to jest zwykla herbata czarna? Nie czuc smaku torebek? czy mozna sypana?

tomek
tomek
3 miesięcy temu

może herbatę w torebce zastąpić herbatą wędzoną, wtedy i zapach będzie

Irena - Hooltaye w podróży
3 miesięcy temu

O czymś takim nie słyszałam.
Szynka w herbacie. Piszesz, że smakuje, to świetnie.
Ja bym na taki pomysł nie wpadła.
Wygląda znakomicie 🙂

Beata
2 miesięcy temu

Koendra -ziarno czy mielona?

Crabe
Crabe
11 dni temu

Zamiast herbaty można użyć obierki z cebuli

23
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x