Szynka gotowana w herbacie wygląda jak wędzona szynka. Przepis na takie wykonanie dała mi koleżanka, najpierw jednak skosztowałam u niej tego wyrobu. Przyznam, że byłam w niemałym szoku, to był bardzo smaczny kawałek wędliny!
Zaczęłam robić ją sama w mojej kuchni.
Co jednak ważne to to, żeby użyć właśnie herbaty Lipton, najbardziej sprawdza się smakowo.
Przyprawiajcie swoimi ulubionymi przyprawami, można użyć do nacierania gotowej przyprawy do mięs, do zalewy dodać jeszcze jakiś ulubiony składnik, ja dodałam tych naturalnych ziół.
Pilnowałam tego, by woda całkiem przykrywała mięso podczas gotowania, dolewałam jeśli była taka potrzeba.
Do wykonania takiej wędliny można użyć schabu , karkówki czy fileta drobiowego.
Składniki:
* 1 kawałek szynki ok. 1 kg – 1,20 kg
* 2 łyżki soli do nacierania mięsa
Na zalewę:
* 5 kulek ziela angielskiego
* 4 liście laurowe
* 4 kulki jałowca
* 2,5 łyżki soli
* 1 łyżka ziaren pieprzu
* 4 ząbki czosnku
* 1 łyżka kolendry
* 6 torebek herbaty Lipton
* 2 -2,5 l wody
Dodatkowo:
* siatka do wędzenia
Na 1 kg mięsa przypada 1 godzina gotowania
Szynkę oczyściłam ze zbędnych błonek i umyłam, natarłam solą i wstawiłam do lodówki na całą noc.
Następnego dnia opłukałam szynkę i włożyłam do siatki wędzarniczej.
W garnku zagotowałam składniki na zalewę i włożyłam torebki herbaty i szynkę. Jeśli woda nie przykrywała całkiem mięsa to dolewałam wody i odrobinę jeszcze soliłam.
Gotowałam tyle i le ważyła szynka, na każdy 1 kg przypadała 1 godzina gotowania. Gdy minął zalecany czas wyłączyłam ogień pod garnkiem i pozostawiłam w nim mięso do ostudzenia się zalewy.
Smacznego!
Lidka
a schab tak mozna zrobic
Tak. Można 🙂
Pychotka napewno w en łiked zrobię
Super😘
A, ja mam pytanie sól zwykła? Do zmiękczania mięsa czy też sól peklowa?
Może być peklować jak najbardziej 🙂
Ostrożnie z peklosola jej nie wolno gotować radzę poczytać przed zatruciem
Dałam sól zmiekczajaca mięso 😉
Do zalewy lepiej nie dawać soli peklowej bo szynka będzie mieć gorzki posmak.
Szynka wygląda jak wędzona ,to prawda ,ale jak smakuje?.Czy cherbata ma na smak znaczący wpływ?
Nie jest to smak stricte wędzonka, ale podobny
Witam
Gotujemy, czy parzymy w 80* C?
Gotujemy
A czy musi byc ta siatka koniecznie?
Siatka jest po to by nadać kształt szynce. Można związać sznurkiem jeśli nie ma siatki.
A czy to jest zwykla herbata czarna? Nie czuc smaku torebek? czy mozna sypana?
Dodałam 6 torebek czarnej herbaty Lipton, podobno właśnie z tą herbatą wychodzi najsmaczniejsza ta szynka.
może herbatę w torebce zastąpić herbatą wędzoną, wtedy i zapach będzie
Też o tym myślę podzielam pomysł.
O czymś takim nie słyszałam.
Szynka w herbacie. Piszesz, że smakuje, to świetnie.
Ja bym na taki pomysł nie wpadła.
Wygląda znakomicie 🙂
Koendra -ziarno czy mielona?
Używałam ziaren kolendry
Zamiast herbaty można użyć obierki z cebuli
Świetny pomysł!
A można zrobić tak fileta z indyka?
Oczywiście! Robiłam w ten sposób również filet, był pyszny.
Dziękuję Efka! <3
[…] źródło inspiracji https://pieprzyczfantazja.pl/2020/09/szynka-gotowana-w-herbacie-jak-wedzona/ […]
Rewelacja. Schabik palce lizać. „Sprzedałam” przepis koleżankom i kolegom w pracy. Teraz pół śląsko-morawskich Czech gotuje wieprzowinkę na Pani sposób 😀
Bardzo się cieszę <3
Właśnie moja się gotuje
Powiedz i jak wyszła?
Gotowałam schab wygląda jak wędzony ale następnym razem dodam do gotowania boczku wędzonego względnie skórkę od boczku powinno nadać lekko wędzony posmak myślę że będzie lepszy.
Fajny pomysł!
Ja natomiast dałem sól himalajską wędzoną.Którą sam wędziłem .Pychota.
Ja nie miałem kolendry i nie znalazłem w lokalnych sklepach, więc dodałem po łyżeczce pieprzu cytrynowego i papryki wędzonej – papryka wędzona może dać porządany efekt, stosuję ją do schabu dziesięciominutowego i ogólnie do zastępowania boczku, więc może się sprawdzi.
Zrobiłam dziś ta szynkę… Za mało słona a dodałam.jeszcze dodatkowo łyżkę soli.Mysle że musiałaby się peklowac kilka dni by miała dobry smak.W soli peklowej.byla jedna noc, więc obwódką różowa w środku sine…wygląda nieapetycznie i zresztą tak smakuje, wiór bez smaku.Osobiscie nie polecam szkoda mięsa.
A ja zrobiłam szynkę dzisiaj i jestem zachwycona. Wyszła pyszna. Rewelacyjny sposób na świetną domową, wędlinkę.
Dziękuję Małgosiu za podzielenie się opinią! Cieszę się, że smakowała <3
Wygląda smakowicie chciałbym spróbować zrobić zawsze wędze u siebie Mam pytanie czy przygotowujesz mięso wcześniej umieszczając w solance ?
Nacieram przyprawami i wstawiam do lodówki na dobę. To wystarczy 🙂
Witam. Czy ta zalewę można użyć drugi raz?
Nie zalecam 🙂
Często robię taką szynkę, tylko ja do zalewy daje 3 torebki herbaty. Mięso nacieram solą do peklowania, a przed włożeniem do zalewy je płuczę. Szynka wychodzi przepyszna :-)
W przepisach jest fajne to, że można je w dowolny sposób modyfikować – wedle swojego smaku 🙂 Fajnie!
Jeżeli mam dwa osobne kawałki mięsa, każde po 1 kg i gotuje je razem w jednym garnku to powinnam gotować 1 godzinę czy 2 godziny?
Tym samym potrzeba więcej wody i składników. Czas gotowania pozostaje taki sam, ponieważ są to dwa oddzielne kawałki 🙂
Dzień dobry
Robiłam szynkę wyszła rewelacja . Mam tylko jedno pytanie jak chce ugotować 2 szynki po 1.20 kg czy dodawać 2x składniki na marynatę czy wystarcza 1 porcją.zalać.