Szynka gotowana w herbacie (jak wędzona)

Autor Pieprzyć z Fantazją

Szynka gotowana w herbacie wygląda jak wędzona szynka. Przepis na takie wykonanie dała mi koleżanka, najpierw jednak skosztowałam u niej tego wyrobu. Przyznam, że byłam w niemałym szoku, to był bardzo smaczny kawałek wędliny!
Zaczęłam robić ją sama w mojej kuchni.
Co jednak ważne to to, żeby użyć właśnie herbaty Lipton, najbardziej sprawdza się smakowo.
Przyprawiajcie swoimi ulubionymi przyprawami, można użyć do nacierania gotowej przyprawy do mięs, do zalewy dodać jeszcze jakiś ulubiony składnik, ja dodałam tych naturalnych ziół.
Pilnowałam tego, by woda całkiem przykrywała mięso podczas gotowania, dolewałam jeśli była taka potrzeba.
Do wykonania takiej wędliny można użyć schabu , karkówki czy fileta drobiowego.

Składniki:
* 1 kawałek szynki ok. 1 kg – 1,20 kg
* 2 łyżki soli do nacierania mięsa
Na zalewę:
* 5 kulek ziela angielskiego
* 4 liście laurowe
* 4 kulki jałowca
* 2,5 łyżki soli
* 1 łyżka ziaren pieprzu
* 4 ząbki czosnku
* 1 łyżka kolendry
* 6 torebek herbaty Lipton
* 2 -2,5 l wody
Dodatkowo:
* siatka do wędzenia

Na 1 kg mięsa przypada 1 godzina gotowania

Szynkę oczyściłam ze zbędnych błonek i umyłam, natarłam solą i wstawiłam do lodówki na całą noc.
Następnego dnia opłukałam szynkę i włożyłam do siatki wędzarniczej.
W garnku zagotowałam składniki na zalewę i włożyłam torebki herbaty i szynkę. Jeśli woda nie przykrywała całkiem mięsa to dolewałam wody i odrobinę jeszcze soliłam.
Gotowałam tyle i le ważyła szynka, na każdy 1 kg przypadała 1 godzina gotowania. Gdy minął zalecany czas wyłączyłam ogień pod garnkiem i pozostawiłam w nim mięso do ostudzenia się zalewy.

Smacznego!
Lidka

3.6 47 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
28 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
malgosia
malgosia
11 miesięcy temu

a schab tak mozna zrobic

Natalia
Natalia
11 miesięcy temu

Pychotka napewno w en łiked zrobię

Agnieszka
Agnieszka
11 miesięcy temu

A, ja mam pytanie sól zwykła? Do zmiękczania mięsa czy też sól peklowa?

Paweł
Paweł
11 miesięcy temu
Reply to  Agnieszka

Ostrożnie z peklosola jej nie wolno gotować radzę poczytać przed zatruciem

Agnieszka
Agnieszka
11 miesięcy temu
Reply to  Paweł

Dałam sól zmiekczajaca mięso 😉

Barbara
Barbara
11 miesięcy temu

Szynka wygląda jak wędzona ,to prawda ,ale jak smakuje?.Czy cherbata ma na smak znaczący wpływ?

Henryk
Henryk
11 miesięcy temu

Witam
Gotujemy, czy parzymy w 80* C?

Magda
Magda
11 miesięcy temu

A czy musi byc ta siatka koniecznie?

Net
Net
11 miesięcy temu

A czy to jest zwykla herbata czarna? Nie czuc smaku torebek? czy mozna sypana?

tomek
tomek
11 miesięcy temu

może herbatę w torebce zastąpić herbatą wędzoną, wtedy i zapach będzie

Irena - Hooltaye w podróży
11 miesięcy temu

O czymś takim nie słyszałam.
Szynka w herbacie. Piszesz, że smakuje, to świetnie.
Ja bym na taki pomysł nie wpadła.
Wygląda znakomicie 🙂

Beata
10 miesięcy temu

Koendra -ziarno czy mielona?

Crabe
Crabe
8 miesięcy temu

Zamiast herbaty można użyć obierki z cebuli

Krystyna
Krystyna
5 miesięcy temu

A można zrobić tak fileta z indyka?

Translate »
28
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x