Karkówka wolno pieczona

Autor Pieprzyć z Fantazją

Pieczenie mięsa w większym kawałku to z pozoru prosta czynność: zamarynować lub oprószyć przyprawami i upiec w 180 stopniach, można a dlaczego nie? Przyznam się, że właśnie w taki sposób często mięso wysuszałam i nie było najsmaczniejsze. Dopiero jak zaczęłam piec w niskiej temperaturze to uzyskałam oczekiwany efekt. 110 stopni to temperatura pieczenia. Mięso jest soczyste i puchate, rozpływa się w ustach.
Marynatę skomponowałam sama i wyszło mi to rewelacyjnie! Nic dodać i nic ująć. Mięso marynowane w tej właśnie marynacie jest przepyszne.
Co mogę dodać lub jeszcze wyjaśnić. Dodawałam ketchup łagodny i dosypałam papryki ostrej, można użyć ketchupu ostrego i zmniejszyć ilość papryki ostrej. Ostrość jednak musi być, chociaż niewielka, ale to już zależy od indywidualnego odczucia tego smaku.
Gdy mięso już się upiecze niech odpocznie ok. 20 minut przed pokrojeniem.

Karkówka 1,3 kg
Składniki na marynatę:
* 1/3 szklanki oleju
* 1/3 szklanki ketchupu
* 1/2 łyżeczki ostrej papryki
* 1 łyżeczka papryki słodkiej
* 1 łyżeczka majeranku
* 1 łyżeczka czosnku granulowanego
* 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego
* 1 łyżeczka kolendry
* 3 ziarna jałowca
* 1,5 łyżeczki soli

W moździerzu rozdrobiłam ziarna pieprzu i kolendry. Wszystkie składniki na marynatę wymieszałam w misce i włożyłam do niej mięso, ziarna jałowca dodałam w całości. Obtoczyłam z każdej strony karkówkę marynatą i wstawiłam do lodówki.
Karkówka będzie smaczna, jeśli w marynacie poleży minimum 24h. Mój kawałek mięsa leżakował 2 doby a przez ten czas przekręciłam mięso kilkukrotnie na drugą stronę.
W dniu, w którym miałam już upiec mięso, karkówkę obsmażyłam na suchej patelni z każdej strony na mocnym ogniu a następnie włożyłam do rękawa do pieczenia, dolałam marynatę co pozostała w misce i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 110 stopni. Piekłam 7 godzin a w połowie pieczenia przekręciłam mięso na drugą stronę.

Smacznego!
Lidka

3.6 22 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
3 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
maria
maria
3 lat temu

To ja przodownica ,w tym tygodniu wykorzystam Twoj przepis.Zawsze miałam suchawe karkowki. Maz mi podpowiada jak się sprawdzi przepis to masz u niego duży +.pozdrawiam i dziekuje.Maria

trackback

[…] się sposób pieczenia mięsa w niskiej temperaturze. Na moim blogu możecie znaleźć przepis na pyszną karkówkę (dodam, że zdjęcie wywołuje kontrowersje do dzisiaj 😀 Tak to była z pewnością karkówka, […]

Translate »
3
0
Would love your thoughts, please comment.x