Jeśli szukasz przepisu na pyszny schab idealny na obiad a później na kanapki, to zerknij na właśnie ten przepis. Mięso jest bardzo smaczne i soczyste!
Schab dla wielu z nas jest kulinarnym wyzwaniem, ponieważ jest to dość chudym kawałkiem wieprzowiny i łatwo go wysuszyć „na wiór”. W mojej kuchni sprawdził się sposób pieczenia mięsa w niskiej temperaturze. Na moim blogu możecie znaleźć przepis na pyszną karkówkę (dodam, że zdjęcie wywołuje kontrowersje do dzisiaj 😀 Tak to była z pewnością karkówka, ale dość słuszny kawał przekrojony w poprzek włókien ). Kotlety schabowe są bardzo popularne w naszej polskiej kuchni, a pomysłów na ich przygotowanie jest bardzo dużo. Może zainteresuje Cię przepis na kotlety schabowe moczone w mleku i cebuli?
Co mogę wyjaśnić zanim przystąpisz do przygotowania mięsa. Przyprawy, których użyjesz są właściwie Twoim wyborem, a jeśli pieczesz schab po raz pierwszy to może to wyjaśnienie przyda Ci się. Wśród przypraw wspomniałam o granulowanej cebuli, jeśli jej nie masz to zamarynuj schab z plastrami cebuli i upiecz razem z nią. Im dłużej schab będzie leżakować w marynacie, to z pewnością będzie smaczniejszy. Kawałek schabu, który teraz przygotowałam był długi a cienki, dlatego też jeśli masz dość gruby kawałek mięsa sprawdź widelcem zanim wyjmiesz z piekarnika. Mięso tak przygotowane ma wręcz maślaną konsystencję i rozpływa się w ustach. Jest świetną propozycją jako danie główne, ale również pyszną na kanapki. Jeśli masz pytania pytaj w komentarzu.
Schab pieczony – składniki:
1 kg schabu wieprzowego
1,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka pieprzu czarnego
2 łyżeczki majeranku
1 łyżeczka czosnku
1 łyżeczka cebuli granulowanej
1 łyżeczka papryki słodkiej
3 liście laurowe
5 kulek ziela angielskiego
50 ml oleju
Schab pieczony – wykonanie:
- schab umyj i osusz
- w misce wymieszaj wszystkie podane w składnikach przyprawy i włóż do nich mięso, a następnie wstaw do lodówki na przynajmniej 12 godzin
- nagrzej piekarnik do 150 stopni
- przed włożeniem mięsa do piekarnika obsmaż je na suchej patelni dokładnie z każdej strony, dzięki temu schab po upieczeniu będzie soczysty.
- wyłóż mięso do naczynia, w którym będziesz zapiekać i nie przykrywaj pokrywką ani folią, piecz bez przykrycia 2 godziny. Pod koniec pieczenia spróbuj wbić widelec w mięso, ma wchodzić gładko, ale „nie zatapiać się”.
- zanim pokroisz na kanapki czy do obiadu daj mu odsapnąć ok. 10-15 minut
Smacznego!
Lidka
Suchy jak wiór
Coś poszło nie tak, może piekarnik?