Pomysł na ekspresowy i naprawdę pyszny obiad, a do tego bardzo smaczny i nawet zdrowy. Kasza pęczak w roli głównej. Tak rzadko używana w kuchni, jej chwalebne czasy chyba już minęły. A ona przecież jest taka pyszna!
Podobną kaszę jak tę w przepisie(bo nie taką samą) jadłam kiedyś na festynie rycerskim w moich stronach, tak w niej grzebałam widelcem aż udało mi się rozpoznać kilka składników 🙂
Okazała się być bardzo prosta w wykonaniu. W smaku jak dla mnie czy domowników to rarytas a to tylko zwykły pęczak kiełbasą! Zwykły a taki niezwykły w smaku.
Pięknie podkreśla smak papryka konserwowa, nie trzeba dodawać wydumanych przypraw a tylko sól i pieprz. Mega smaczna porcja jedzenia.
Wspomnę, że kaszę można ugotować w woreczkach, odsączyć po ugotowaniu i taką dodać do warzyw i kiełbasy.
Zapraszam po przepis.
Pięknie podkreśla smak papryka konserwowa, nie trzeba dodawać wydumanych przypraw a tylko sól i pieprz. Mega smaczna porcja jedzenia.
Wspomnę, że kaszę można ugotować w woreczkach, odsączyć po ugotowaniu i taką dodać do warzyw i kiełbasy.
Zapraszam po przepis.
Składniki:
* 20 dkg kaszy pęczak
* 1 laska długa kiełbasy np. podwawelskiej
* kilka papryk z zalewy octowej
* 1 marchew
* 6-8 pieczarek
* 1 cebula
* natka pietruszki
* sól
* pieprz
Ugotowałam na sypko kaszę pęczak z 400 ml wody.
Kiełbasę i cebulę pokroiłam w kostkę i usmażyłam na suchej patelni. Starłam marchew na tarce o dużych oczkach, pieczarki pokroiłam w plastry i podsmażyłam.
Wsypałam kaszę pęczak, wymieszałam i wszystko razem smażyłam jeszcze chwilkę.
Paprykę wyciągnęłam z zalewy. Potrzebowałam ok. 7 kawałków. Pokroiłam w kostkę i dodałam do potrawy.
Na koniec przyprawiłam do smaku solą i pieprzem. Przykryłam pokrywką i odstawiłam na 10 – 15 minut.
Przed podaniem oprószyłam natką pietruszki.
Smacznego!
Lidka
Smakowite danie, trzeba wypróbować.
Szybko i smacznie!
takie zwykłe dania często własnie najlepiej smakują 🙂