Taka sałatka to bardzo smaczny pomysł na imprezę czy jedzenie do lunchboxu do pracy. Miłośnicy makaronu ryżowego i surimi posmakują z pewnością w takim jedzeniu.
Proporcje, które podałam wystarczą na salaterkę 1,5 l i spokojnie wystarczy dla 4 osób.
Przygotowuje się ją szybko, składników nie ma za wiele, ale to nie świadczy o tym jak smakuje, czasami minimalizm jest lepszy i daje zaskakująco pyszny efekt jak przesyt składników. Tak też właśnie jest w przypadku tej sałatki z surimi.
Składniki:
* 30 dkg surimi
* 10 dkg makaronu ryżowego
* 3 średniej wielkości ogórki gruntowe
* 1/2 pęczka koperku
* majonez
* sól, pieprz
Makaron ugotowałam według przepisu na opakowaniu i przelałam zimną wodą. Odstawiłam by ostygł.
Surimi pokroiłam w plasterki ok. 3 mm grubości, koperek posiekałam a ogórki pokroiłam w drobną kostkę. Połączyłam wszystkie składniki na sałatkę i dodałam majonezu tyle, by wszystko ładnie się połączyło. Przyprawiłam do smaku solą i pieprzem.
Smacznego!
Lidka
Ta sałatka to hit imprezowy! Polecam serdecznie