Coleslaw to popularna surówka nie tylko w Polsce. Czy jadłeś już tę z granatem?
Kilka składników i mamy pyszną surówkę, właśnie taki jest ten coleslaw. Kapusta z jabłkiem i granatem to pyszny dodatek do dania głównego i nie tylko pyszny a zdrowy. Komponując swoją surówkę możesz modyfikować ilości wszystkich składników. To ma smakować Tobie! Możesz dodać czegoś więcej lub mniej.
Jabłko nieduże na tę ilość kapusty a ziarna granatu wystarczyły z połowy owocu. Soku z cytryny dodałam ok. 1 łyżki. Z solą byłam ostrożna, ponieważ soliłam kapustę by puściła soki. Natka pietruszki dodała smak, aromat i tworzyła piękny kontrast z białą kapustą i czerwonym granatem. Zapraszam również na coleslaw tradycyjny!
Jeśli chcesz mnie poznać bardziej i moje poczynania w kuchni lub relacje z wycieczek zapraszam Cię na FB https://www.facebook.com/pieprzyczfantazja oraz profil na Instagramie https://www.instagram.com/pieprzyc_z_fantazja/ Tik Tok https://www.tiktok.com/@pieprzyc_z_fantazja
Kanał YouTube Pięprzyć z Fantazją https://www.youtube.com/@pieprzyczfantazja/featured
Składniki:
ok. 400 – 500 g białej kapusty
1 granat
1 jabłko
sól, czarny pieprz
sok z cytryny
2 łyżki majonezu
3-4 łyżki gęstej śmietany
natka pietruszki
Wykonanie:
Surówkę poszatkuj lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Posól i odstaw by puściła sok, nadmiar odsącz. Przekrój granat i wydrąż ziarna. Polecam robić to nad talerzykiem a później po przebraniu dodać do kapusty razem z sokiem. Zetrzyj jabłko na tarce o grubych oczkach, dodaj łyżkę posiekanej natki pietruszki, granat, majonez i śmietanę. Na koniec przypraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Smacznego!
Lidka