Marynowane czerwone buraki

Autor Pieprzyć z Fantazją

Idealny dodatek do obiadu.

Marynowane czerwone buraki to pyszny pomysł na przetwory na zimę. Dość tani i łatwy w przygotowaniu przepis, ponieważ wystarczy tylko ugotować, obrać i pokroić buraki, zalać je zalewą i ewentualnie pasteryzować. Jeśli zalewa dobrze zakryje warzywa, to potrafią one z powodzeniem przetrwać w chłodnym miejscu przez kilka miesięcy. Gdy już otworzysz słoik trzymaj go w lodówce do ostatniego plastra buraka. Do słoików możesz dodać ząbek czosnku, kawałek chrzanu, kawałek korzenia imbiru lub ziele angielskie, ale to już zależy od Twojej decyzji. Ja wybrałam bardzo prostą wersję z czosnkiem. Buraki czerwone cieszą się uznaniem w polskiej kuchni. Popularne są buraczki zasmażane, barszcz ukraiński czy uwielbiana przez wielu sałatka z papryką na zimę. Wakacje to czas gdy przygotowujemy wszelkiego rodzaju przetwory na zimę, dlatego też zachęcam wypróbować ten przepis.

Jeśli chcesz mnie poznać bardziej i moje poczynania w kuchni lub relacje z wycieczek zapraszam Cię na FB https://www.facebook.com/pieprzyczfantazja oraz profil na Instagramie https://www.instagram.com/pieprzyc_z_fantazja/.

Marynowane czerwone buraki – składniki:

ok. 1 kg czerwonych buraków
1 łyżka soli
350 ml octu 10%
500 ml cukru
1200 ml wody
1 łyżka pieprzu najlepiej białego
czosnek

Marynowane czerwone buraki – wykonanie:

Umyte buraki (ze skórką) gotuj ok. 30-40 minut w osolonej wodzie lub na parze. Odlej wodę i odstaw buraki do ostudzenia, gdy ostygną obierz ze skórki i pokrój je nożem w plastry na grubość ok. 3-4 mm. Możesz do tego możesz użyć noża karbowanego. Do obierania nie zapomnij założyć rękawiczek, a najlepiej gotowane buraki obiera się dłońmi pod bieżącą wodą. Włóż do słoików i do każdego słoika włóż po jednym obranym ząbku czosnku. Przygotuj zalewę.
Do przygotowania zalewy możesz użyć wody z gotowania buraków, jeśli wolisz pominąć ten punkt użyj świeżej wody. Zagotuj wodę z cukrem, octem i solą. Na koniec wsyp pieprz i tak ugotowaną zalewą zalej słoiki z burakami. Pozostaw wolne 2 cm od gwintu. Zakręć pokrywką i pasteryzuj ok. 10 minut w gotującej się wodzie. Po tym czasie wyjmij słoiki, odkręć do góry dnem i pozostaw do ostygnięcia.

Smacznego!
Lidka

0 0 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Translate »
0
Would love your thoughts, please comment.x