Surówka z białej kapusty

Autor Pieprzyć z Fantazją

W sezonie zimowym szczególnie polecane są surówki. Surówka z białej kapusty jest chyba jedną z najbardziej popularnych w naszej polskiej kuchni.

Zawsze w swojej lodówce mam kawałek białej kapusty, ponieważ jest idealnym składnikiem na surówkę. Dobrze też jest gdy nie zabraknie w spiżarni marchwi czy cebuli. Z takich składników zawsze można przygotować coś pysznego, jeśli nie surówkę to gotowaną kapustę. Uwielbiam wszelkiego rodzaju surówki a szczególnie w okresie zimowym. Z pewnością jest to zdrowe a do tego smaczne. Pięknie jest, gdy mamy kapustę ze swojego ogrodu, no ale nie każdemu jest dane mieć czas oraz możliwości uprawy własnego zieleniaka. Biała kapusta i marchew dobrze przechowują się zimą, więc nic nie stoi na przeszkodzie by podawać je na stół w chrupkiej i świeżej wersji.
Do surówki dolałam odrobinę octu jabłkowego własnego wykonania, który delikatnie zakwasił surówkę podkreślając tym samym jej smak.
Jeśli chcesz mnie poznać bardziej i moje poczynania w kuchni lub relacje z wycieczek zapraszam Cię na FB https://www.facebook.com/pieprzyczfantazja oraz profil na Instagramie https://www.instagram.com/pieprzyc_z_fantazja/.

Surówka z białej kapusty – składniki:

ok. 30-40 dkg białej kapusty
1 średniej wielkości marchew
1 jabłko
1 nieduża cebula
sól
czarny i biały pieprz
1 łyżka octu jabłkowego
szczypta cukru
1 łyżka majonezu
2 łyżki śmietany 12% lub 18%
natka pietruszki do oprószenia

Surówka z białej kapusty – wykonanie:

Jeśli masz dużą główkę kapusty przekrój ją na cztery części. Jeden kawałek poszatkuj, oprósz solą i odstaw na ok. 30 minut by kapusta puściła soki. Odciśnij po tym czasie nadmiar wody i dodaj startą na małych oczkach tarki marchew i starte na dużych oczkach tarki jabłko, dodaj również pokrojoną drobno cebulę. Dolej ocet, dodaj szczyptę pieprzu i cukru, dodaj majonez i śmietanę następnie wymieszaj i przypraw. Jeśli potrzeba dodaj więcej śmietany lub majonezu. Surówka będzie najsmaczniejsza, gdy odstoi w lodówce przed podaniem ok. 30 minut. Oprósz natką pietruszki.

Smacznego!
Lidka

0 0 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Translate »
0
Would love your thoughts, please comment.x