Znakomita przekąska z pieczonych warzyw.
Frytki z warzyw korzeniowych są pysznym dodatkiem do obiadu oraz fantastyczną przekąską na party czy okazję bez okazji. Kolorowe, w różnych smakach powinny zachęcić niejadków do zajadania się nimi. Idealnie będą smakować z sosem do frytek, który również możesz przygotować samodzielnie i szybko we własnej kuchni. Pieczone frytki z warzyw przypraw wedle własnego smaku. Podpowiem Ci tylko, że marchew z dodatkiem papryki ostrej to petarda w smaku! Zapraszam na przepis na zdrowe, pieczone frytki z kolorowych warzyw.
Jeśli chcesz mnie poznać bardziej i moje poczynania w kuchni lub relacje z wycieczek zapraszam Cię na FB https://www.facebook.com/pieprzyczfantazja oraz profil na Instagramie https://www.instagram.com/pieprzyc_z_fantazja/.
Pieczone frytki z warzyw – składniki:
marchew
seler
pietruszka
burak czerwony
oliwa z oliwek lub olej roślinny
przyprawy: sól, papryka ostra lub chilli, ulubione zioła np. oregano, bazylia
Pieczone frytki z warzyw – wykonanie:
Warzywa obierz i pokrój w słupki tak jak kroisz frytki z ziemniaków. Jeśli chcesz każde z warzyw przyprawić innymi ziołami to włóż je osobno do miseczki, skrop oliwą i oprósz ziołami. Następnie ułóż na dużej blasze z piekarnika, ale nie zapomnij wcześniej wyłożyć jej pergaminem. Piecz frytki w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut. W połowie pieczenia łopatką przekręć frytki na drugą stronę by upiekły się równomiernie.
Ciesz się smakiem!
Lidka