Złoty kurczak

Autor Pieprzyć z Fantazją

Bardzo smaczna i prosta do zrobienia marynata do kurczaka. Można w niej marynować dowolne porcje drobiu. Miałam akurat udźce z kurczaka, więc takich użyłam do pieczenia.
Dobrze, by mięso poleżakowało dłuższy czas w marynacie, zdąży wychwycić smaki i aromaty przypraw. Nie są to przyprawy wyszukane, ale w prostocie tkwi smak.
W trakcie pieczenia wylałam pozostałą marynatę na mięso, by się nie przypaliło a nabrało złotego koloru. Fakt, dużo koloru daje tu kurkuma i chwała jej za to.
Łapcie przepis, to mięsko jest bardzo smaczne!

Składniki:
* 8 kawałków kurczaka np. podudzia lub udźce
* 1/2 szklanki oleju
* 1 łyżeczka soli
* 1 łyżeczka kurkumy
* 1 łyżeczka suszonego tymianku
* 1 łyżeczka czosnku granulowanego
* 1 łyżeczka papryki słodkiej
* 1/2 łyżeczka papryki ostrej

Kawałki kurczaka umyłam i osuszyłam.
W misce wymieszałam olej z przyprawami i włożyłam kawałki kurczaka. Obtoczyłam mięso marynatą z każdej strony i włożyłam do lodówki na całą noc.
Na drugi dzień upiekłam na kratce do pieczenia bez przykrycia przez 50 minut w 180 stopniach. W połowie pieczenia polałam mięso pozostałą marynatą.

Smacznego!
Lidka

0 0 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Translate »
0
Would love your thoughts, please comment.x