Bułki z owsianki to pyszny pomysł na domowe pieczywo. Ci co owsianki nie lubią mogą zacząć ją lubić, ale właśnie w formie wypieków.
Do upieczenia tych bułeczek użyłam suchych drożdży, jeśli użyjecie świeżych to zalecam by zrobić wcześniej zaczyn. Odjąć z mąki pszennej dwie łyżki, dodać drożdże, ciepłe mleko i dodać jeszcze szczyptę cukru, pozostawić do wyrośnięcia. Proponuję wtedy zmniejszyć ilość miodu w cieście, ponieważ inaczej bułki będą zwyczajnie za słodkie.
Pieczywo jest czasochłonne, trzeba czekać by ciasto wyrastało, ale tak to z ciastem drożdżowym już jest, testuje poziom naszego spokoju 🙂
Bułeczki te są bardzo smaczne i zachęcam, by w wolnej chwili skusić się i takie upiec. Pomysł na nie podsunęła mi córka, jest miłośniczką zdrowej żywności.
Składniki:
Na owsiankę:
* 1 szklanka płatków owsianych
* 350 ml wody
* 3 dkg masła
Pozostałe składniki na bułki:
* 40 dkg mąki pszennej
* 15 dkg mąki razowej
* 1 opakowanie suchych drożdży lub 2,5 dkg świeżych
* 2 łyżki miodu naturalnego
* 200 ml mleka
* 1,5 łyżeczki soli
Dodatkowo:
* 1 jajko
* płatki owsiane
Płatki owsiane ugotowałam na wodzie z dodatkiem masła. Przełożyłam do miski, w której zamierzałam zrobić ciasto. Owsiankę ostudziłam, w między czasie mieszałam ją, by dokładnie schłodzić.
Gdy owsianka była już zimna dosypałam do niej przesianą mąkę oraz mąkę razową, dodałam miód, ciepłe mleko, sól, suche drożdże. Wyrobiłam na gładką masę a następnie przykryłam miskę ściereczką i pozostawiłam ciasto do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoiło swoją objętość ( zajęło to ok. 1 godziny 30 minut) odrywałam po kawałku i formowałam kulki. Wyłożyłam je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryłam ściereczką i pozostawiłam do wyrośnięcia.
Gdy bułeczki już wyrosły posmarowałam je rozkłóconym jajkiem i posypałam płatkami owsianymi.
Piekłam w 180 stopniach ok. 25 minut – do zrumienienia.
Smacznego!
Lidka
Czy mąkę pszenną można zastąpić orkiszową?
można, będą tylko innej konsystencji
Uuu jakie zdrowe bułeczki! Zrobię sobie takie w moi TM 😉