Z racji, że mieszkam w podlubelskiej wsi cebularz jest mi dość dobrze znany. Pamiętam jak mama robiła tego typu wypieki, ale nie zdawałam sobie sprawy, że cebularz jest charakterystyczny dla regionu, w którym mieszkam, myślałam, że wszędzie takie placuszki są popularne.
Nie było jednego przepisu na tego rodzaju wypieki, gospodynie zarabiały drożdżowe ciasto i nakładały na placki cebulę z makiem i to były właśnie lubelskie cebularze. Tu w przepisie podane jest mleko, ale z powodzeniem może zastąpić je woda.
Piekąc swoje cebularze skorzystałam z przepisu z profesjonalnej strony z wypiekami, Moje Wypieki, to strona którą mogę polecić każdemu, są tam mega pyszności!
Wracając do cebularzy, cebulę pokroiłam w piórka a nie w kosteczkę, zwyczajnie tak robiło się u mnie w domu i takie właśnie cebularze spotykam na lubelskim targówku. Są przeróżnej wielkości, nie ma jednego rozmiaru cebularza, są małe, wielkie jak mała pizza, są z samą cebulą, są również z serem.
Połowę porcji, którą zrobiłam przygotowałam dla dzieciaków z serem żółtym. Cebulę, którą naszykowałam do cebularzy wymieszałam ze startym żółtym serem i tak zapiekłam. Bardzo smaczne są z ketchupem czy sosem czosnkowym i obowiązkowo na ciepło!
Składniki:
* 50 dkg maki
* 250 ml mleka
* 1 jajko
* 5 dkg masła
* 3 dkg drożdży
* 1 łyżeczka soli
* 1 łyżka cukru
Dodatkowo:
* 2 duże cebule
* 3 łyżki maku
* 2 łyżki oleju
* 1 łyżeczka soli
* 1 jajko
Przygotowałam cebulę
Cebulę obrałam i pokroiłam w piórka. W garnku zagotowałam wodę i wrzuciłam pokrojoną cebulę na wrzątek na ok. 1 minutę. Po tym czasie odcedziłam i dodałam do gorącej cebuli mak, olej i sól, wszystko wymieszałam. Odstawiłam na czas robienia ciasta.
Zrobiłam ciasto
Z odmierzonej mąki zabrałam dwie łyżki i wsypałam do kubeczka, dodałam drożdże , cukier i ciepłe mleko, wymieszałam i odstawiłam do wyrośnięcia. Gdy zaczyn już wyrósł przelałam go do mąki, następnie dodałam rozkłócone jajko, sól, i roztopione, schłodzone masło. Wyrobiłam na jednolitą, plastyczną masę. Odstawiłam na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia.
Upiekłam cebularze
Gdy ciasto już wyrosło odrywałam z niego kulki, każda z nich ważyła ok. 7-8 dkg. Każdą kulkę rozwałkowałam na ok. 12 cm. Na środek każdego placka wyłożyłam po ok. 2 łyżki cebuli z makiem. Brzegi placuszków posmarowałam rozkłóconym jajkiem.
Piekłam cebularze w 180 stopniach do zarumienienia się, czyli ok. 20 minut.
Smacznego!
Lidka
Uwielbiam cebularze, twoje wyglądają świetnie.
dziekuję! <3
Najlepsze Cebulski jakie zrobiłam,smak ten z domu rodzinnego,mama takie piekła,wszak cała rodzina z Zamoscia
Nawet imię masz z Zamościa, jak Róża Zamoyska albo Luksemburg 🙂